2°C | Amsterdam

‘Ongekend veel paddenstoelen in mei’

HOLLANDS KROON – Dit zegt Grietje Loof van IVN Natuureducatie over de te natte en te koude voorjaar 2021 waardoor de natuur een paar maandjes achterloopt.

Het koude natte voorjaar zorgt voor een ongekende hausse aan paddenstoelen in mei. Terwijl veel bloemen extreem laat in bloei komen, is het weer voor de hoeveelheid zwammen zeer gunstig. Bij onze zeer actieve afdeling van IVN Natuureducatie in Hoogeveen worden veel waarnemingen gedeeld en dat geldt nu zeker ook voor paddenstoelen. Vooral de morielje, een sponsachtig type zakjeszwam, wordt regelmatig gezien,” aldus Grietje Loof

We hebben het overigens wel over de voorjaarspaddenstoelen. Paddenstoelen die normaal in de herfst opkomen, zoals de vliegenzwam, zie je nu niet. Normaal zie je in mei ook wel voorjaarspaddenstoelen, maar door het vochtige en koude weer zijn het er nu echt beduidend meer. Naast morieljes vinden we nu bijvoorbeeld ook veel voorjaarssatijnzwammen.

Eetbaar

De morieljes vind je echt overal, bijvoorbeeld in parken, maar ook in de duinen. Wat bijna niemand weet: de morielje is in zijn geheel eetbaar. Ook is deze soort goed te drogen om later te gebruiken in de keuken. “Wel moet je hem eerst koken, want hij bevat gifstoffen die bij verhitting verdwijnen. Je kunt er saus van maken voor bij de asperges of de morielje met het aanstaande zomerse weer lekker op de barbecue gooien,” gaat Grietje Loof verder

Maar het is wel belangrijk te beseffen dat de morielje op de Rode Lijst staat, dus met respect geplukt dient te worden. Bovendien moet je hem niet verwarren met de giftige voorjaarskluifzwam, ook wel de valse morielje genoemd. Zorg dus dat je de juiste paddenstoel te pakken hebt.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.