Oók Hollands Kroon maakt de transitie van gas naar duurzame energie

Of je nu in Amsterdam of in Hollands Kroon woont; de gasprijzen stijgen overal. Waar je gasprijzen normaal gesproken per woonlocatie konden verschillen, geeft Independer nu ongeveer dezelfde prijzen weer als je Hollands Kroon en Amsterdam met elkaar vergelijkt. Dat komt met name door de leveringsproblemen. In Groningen zit de gaskraan op slot en Duitsland blokkeert het gas vanuit Rusland. Kortom, gas is duur en we willen er liever vanaf. Zeker nu Nederland in 2050 ook echt gasloos moet wonen. Maar hoe maken we die transitie precies? Wat zijn de mogelijkheden? Je leest het in dit artikel!

Windstroom van je energieleverancier

Als we aan duurzame energie denken, denken we vaak aan windenergie en zonne-energie. Windenergie is in Hollands Kroon alles behalve onbekend. Je komt voldoende windmolens tegen als je door onze mooie, rustige gemeente rijdt. Met die windmolens slaan we duurzame energie op, maar waar gaat dat eigenlijk naartoe? Het antwoord is; ze gaan naar energiebedrijven. Niet ieder energiebedrijf verkoopt windstroom uit Nederland. Via de Groenestroomchecker kun je vinden welke aanbieders windstroom leveren.

Zelf groene stroom opwekken

Misschien reikt je ambitie wel verder dan alleen gasloos wonen, en wil je ook helemaal zelfvoorzienend zijn wat stroom betreft. Om nu een windmolen in eigen tuin te plaatsen, gaat een beetje ver. Het draagt niet bij aan een mooi uitzicht en van alle schaduw word je waarschijnlijk niet echt vrolijk. Zonne-energie lijkt in dit geval de beste oplossing. Helaas heeft niet iedereen daar ruimte voor. Een ander nadeel is dat het je huis niet verwarmt. Dat doet de gasketel. En daar komt nu net een warmtepomp om de hoek kijken. Een warmtepomp in combinatie met een WKO vormen dé oplossing om zelf op een duurzame manier je woning te verwarmen. Maar wat is het precies?

De WKO en de warmtepomp

WKO staat voor Warmte Koude Opslag. Het is letterlijk een opslag die diep in de grond onder je woning geplaatst wordt. Denk aan dieptes van maarliefst 30 tot 250 meter! Deze opslag slaat koude en warmte op. In de winterperiode is de grond koud en zal de opslag die koude opnemen. Zodra het zomer wordt, stuurt de WKO deze koude naar de warmtepomp in je woning. Zo kan deze pomp de woning verkoelen. In de zomer slaat de WKO de warmte op en maakt hij het cirkeltje weer rond. TSE, een partij dat oplossingen biedt voor vloeibare distributie, geeft aan dat het een van de duurzaamste manieren is om je woning te verwarmen.

Weet jij al hoe je de transitie van gas naar duurzame energie gaat maken?

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs