2°C | Amsterdam

Oók Hollands Kroon maakt de transitie van gas naar duurzame energie

Of je nu in Amsterdam of in Hollands Kroon woont; de gasprijzen stijgen overal. Waar je gasprijzen normaal gesproken per woonlocatie konden verschillen, geeft Independer nu ongeveer dezelfde prijzen weer als je Hollands Kroon en Amsterdam met elkaar vergelijkt. Dat komt met name door de leveringsproblemen. In Groningen zit de gaskraan op slot en Duitsland blokkeert het gas vanuit Rusland. Kortom, gas is duur en we willen er liever vanaf. Zeker nu Nederland in 2050 ook echt gasloos moet wonen. Maar hoe maken we die transitie precies? Wat zijn de mogelijkheden? Je leest het in dit artikel!

Windstroom van je energieleverancier

Als we aan duurzame energie denken, denken we vaak aan windenergie en zonne-energie. Windenergie is in Hollands Kroon alles behalve onbekend. Je komt voldoende windmolens tegen als je door onze mooie, rustige gemeente rijdt. Met die windmolens slaan we duurzame energie op, maar waar gaat dat eigenlijk naartoe? Het antwoord is; ze gaan naar energiebedrijven. Niet ieder energiebedrijf verkoopt windstroom uit Nederland. Via de Groenestroomchecker kun je vinden welke aanbieders windstroom leveren.

Zelf groene stroom opwekken

Misschien reikt je ambitie wel verder dan alleen gasloos wonen, en wil je ook helemaal zelfvoorzienend zijn wat stroom betreft. Om nu een windmolen in eigen tuin te plaatsen, gaat een beetje ver. Het draagt niet bij aan een mooi uitzicht en van alle schaduw word je waarschijnlijk niet echt vrolijk. Zonne-energie lijkt in dit geval de beste oplossing. Helaas heeft niet iedereen daar ruimte voor. Een ander nadeel is dat het je huis niet verwarmt. Dat doet de gasketel. En daar komt nu net een warmtepomp om de hoek kijken. Een warmtepomp in combinatie met een WKO vormen dé oplossing om zelf op een duurzame manier je woning te verwarmen. Maar wat is het precies?

De WKO en de warmtepomp

WKO staat voor Warmte Koude Opslag. Het is letterlijk een opslag die diep in de grond onder je woning geplaatst wordt. Denk aan dieptes van maarliefst 30 tot 250 meter! Deze opslag slaat koude en warmte op. In de winterperiode is de grond koud en zal de opslag die koude opnemen. Zodra het zomer wordt, stuurt de WKO deze koude naar de warmtepomp in je woning. Zo kan deze pomp de woning verkoelen. In de zomer slaat de WKO de warmte op en maakt hij het cirkeltje weer rond. TSE, een partij dat oplossingen biedt voor vloeibare distributie, geeft aan dat het een van de duurzaamste manieren is om je woning te verwarmen.

Weet jij al hoe je de transitie van gas naar duurzame energie gaat maken?

Related Articles

Weinig dingen in het leven zijn zo typisch Nederlands als het jaarlijkse Pinkpop Festival. Drie dagen lang verandert het stadje Landgraaf bij Maastricht elk
Een persoonlijke lening is een soort lening die aan een persoon voor persoonlijk gebruik wordt verstrekt. Deze soort lening kan voor allerlei doeleinden gebruikt

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.