Open middag Kinderboerderij Galjoen Wieringerwerf

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

WIERINGERWERF – A.s. zaterdag 30 juli is er een open middag bij Kinderboerderij Het Galjoen. Van 13.30 uur tot 15.30 uur zijn bezoekers weer van harte welkom.
Gaat het dan weer net zo gezellig worden als op 16 juli? Aan de dieren en de vrijwilligers zal het niet liggen,  we zijn er helemaal klaar voor. Op de gewone dagen tussen 9.00 uur en ± 10.30 uur, als er gewerkt wordt,  zien we ook steeds vaker mensen die even een kijkje binnen het hek komen nemen. Dat doet ons enorm veel plezier. Tot ziens dus op zaterdag 30 juli!
Van aankomen, afvallen en andere puzzels.
Sommige dieren van onze kinderboerderij kunnen we even op de weegschaal zetten om te kijken of ze goed op gewicht blijven. Bij de konijnen en cavia’s is dat geen probleem. Maar bij de grotere dieren moeten we het hebben van betasten en observeren. Ook na deze winter bleek het weer nodig om Smollie, het oude geitje, wat extra’s  toe te stoppen en Sterre, onze pony, werd ook een poosje met krachtvoer bijgevoerd. Het bleek, dat zij dat beiden tijdelijk nodig hadden. Ze zien er nu weer perfect uit maar het gevolg is wel dat Smollie de toegang tot het keukentje, waar de groente gesneden wordt, supersnel weet binnen te glippen.
Eer je het door hebt staat ze dan achter je, in de hoop nog wat lekkers te bietsen.
Maar er zijn er toch ook een paar waarbij we op moeten passen dat ze niet te dik worden, n.l. de varkens Bert en Ernie. Want anders zullen ze af moeten vallen (“abspecken” zeggen ze in Duitsland!) Om te voorkomen dat ze te zwaar worden is hun voedingslijst nu aangepast. Mogelijk heeft het slechte weer eind juni er voor gezorgd dat ze wat meer in hun blokhut verbleven en minder in beweging waren. En ja…….
Vieze varkens worden niet vet maar onze mooie, schone, krullenbollen hoeven niet vet te worden.
Tijdens de open dag 2 juni,  was het tot een uur of drie prachtig weer. Toen kwam de regen plotseling met dikke druppels neer en vluchtten de meeste bezoekers naar huis. Het was een korte, hevige bui! Maar toch was de middag wel geslaagd. Het liep geen storm maar de mensen die er waren hebben wel genoten.
Eén meisje was op de fiets uit Middenmeer gekomen, speciaal om Sterre te mogen borstelen. Ze is tot de laatste minuut gebleven.
Sinds begin juli was er zomaar ongevraagd een diertje bijgekomen, n.l. een kauw die vermoedelijk een ongeluk had gehad en vanwege een gebroken vleugel niet meer kon vliegen. Een tweede kauw hield hem of haar gezelschap, ze hoorden schijnbaar bij elkaar. Nu is er altijd wel wat eetbaars te vinden op een van de velden en anders is een verse varkenskeutel ook niet te versmaden! Naar menselijke maatstaven natuurlijk heel vies maar in de natuur gaat eigenlijk niets verloren. Dus als we het niet snel genoeg wegruimen, pluizen de kauwen deze ontlasting helemaal uit, op zoek naar niet verteerde zaadjes. Dit is echt niet tegen te houden. De gewonde kauw is na een paar goede weken bij ons zonder duidelijke oorzaak overleden.
Bij enkele geitjes deed zich half juli plotseling onverklaarbare haaruitval voor. Ook werden er wat andere zaken geconstateerd waar we zelf geen verklaring voor hadden. Daarom is de dierenarts op bezoek geweest  om ze te onderzoeken en de nodige medicijnen toe te dienen. Voor de infectie, die de geitjes hun haar deed  verliezen, kregen zij een injectie. Gelukkig was de aandoening niet gevaarlijk voor mensen en kon de 2e open middag op 16 juni gewoon doorgang vinden. Er stond die dag n.l. een leuke activiteit op het programma. Er kon van verschillende groenten een “taartje” worden samengesteld welk, pas wanneer iedereen daar mee klaar was, aan de dieren mocht worden uitgedeeld. Het was gezellig druk! Dat had er ook mee te maken dat er een groep kinderen van de Kampeerboerderij Het Boshuis bij ons op bezoek kwamen. Om de herten een rustig plekje te gunnen om zich ergens even terug te kunnen trekken was een hoek van de weide afgezet met pilonnen. Daarachter mochten de bezoekers niet komen zodat de herten niet weg hoefden rennen als het hen te druk werd. Er was in de blokhut genoeg groente klaargezet om naar eigen idee een lekkere versnapering voor de dieren klaar te maken. Bovendien kon ieder kind een vragenlijst invullen, waarvoor hij of zij na inlevering daarvan, een kleine attentie ontving en daarna op het terras nog even een bekertje  limonade kon drinken. Dit alles werd door de kinderen en hun leiding zeer gewaardeerd. Enkele bezoekers van deze open middag kregen zo de smaak te pakken dat zij in de dagen erna spontaan kwamen meehelpen met de vrijwilligers!
Toen het na half juli zo warm werd was het een probleem hoe we  de wortels, die dagelijks gevoerd worden, goed konden houden. De verse groenten die elke dag worden gesneden passen wel in de koelkast maar voor de grote hoeveelheid wortels, die we in voorraad moeten hebben, is er helaas geen koele ruimte om deze op te slaan. Zo wordt de vindingrijkheid van de dagelijkse leiding voortdurend op de proef gesteld. In de maand augustus gaat een groot deel van onze vrijwilligers met vakantie. Gelukkig niet allemaal tegelijk maar desondanks werd het nog een hele puzzel om het zo te plooien dat de bezetting toch voor alle dagen rond is. Want voeren, mesten, waterbakken vullen enz. alles moet natuurlijk gewoon doorgaan. We wensen alle vrijwilligers een fijne vakantie en hopen hen weer gezond en uitgerust terug te zien. De open dagen van volgende maand zijn op zaterdag 13 en 27 augustus van 13.30u – 15.30 u.
Het bestuur en de vrijwilligers hopen ook dan weer op mooi weer en veel bezoekers voor onze dieren.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category