2°C | Amsterdam

Oproep groene kerken: ‘Verwarm alleen bezoekers en geen compleet kerkgebouw’

HOLLANDS KROON – Duurzaam verwarmen en kosten besparen doen inwoners en ondernemers, maar ook rentmeesters. (Monumentale) kerken zijn groot en hebben hoge plafonds. Warmte heeft de eigenschap op te stijgen. Wil het voor de gebruikers van een kerk aangenaam worden, is er al veel warmte verloren gegaan. En daar is wat aan te doen.
Bij kerken is enorm veel energie te besparen door vooral de kerkgangers te verwarmen en niet de hele kerk op temperatuur te houden. Bovendien wordt daarmee schade aan het kostbare interieur geminimaliseerd doordat er geen grote temperatuurwisselingen optreden.

Infraroodverwarming

Duurzaam verwarmen kan bijvoorbeeld door infraroodverwarming. Bezoekers worden verwarmd en de luchttemperatuur neemt nauwelijks toe waardoor de luchtvochtigheid kort afneemt. Bovendien wordt de gemiddelde stooktijd voor aanvang van een evenement of kerkdienst bij infraroodverwarming tot wel 60 procent teruggebracht ten opzichte van conventionele verwarming.
Wat ook bijdraagt aan de beperking van de energiekosten – vaak is energie een enorme kostenpost voor kerkbesturen – is het deelnemen aan de collectieve inkoop van groen stroom en het terugvragen van de energiebelasting bij de Belastingdienst. Ook kunnen kerken gebruikmaken van de ISDE subsidie voor duurzame warmte. Er bestaan organisaties die kerken helpen met het verduurzamen: www.kerkstroom.nl en www.groenekerken.nl

Related Articles

In Nederland wordt Moederdag gevierd op de tweede zondag van mei. Dit jaar is dat op 8 mei. Moeders krijgen bloemen, kaarten, en vaak

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.