2°C | Amsterdam

Partij voor de Dieren wil verbod op het jaarrond mogen doodschieten van zwanen in de hele provincie

HOLLANDS KROON – Waar de rechter de provincies Friesland, Utrecht en Zuid-Holland het heeft verboden om knobbelzwanen te schieten blijft het zeer tegen de zin van de Partij voor de Dieren in Noord-Holland gewoon mogelijk het hele jaar rond op knobbelzwanen te schieten. De rechters waren van mening dat uit het enkele gegeven dat zowel knobbelzwanen als schadegevoelige gewassen in de hele provincie voorkomen, niet de conclusie kan worden getrokken dat belangrijke schade zich in de hele provincie voordoet.

Volgens de uitspraak van de rechters moet per bedrijf worden aangetoond dat er sprake is van dreigende belangrijke schade én dat preventieve maatregelen niet mogelijk zijn. Daarnaast, zeggen de rechters, is er bij het schieten op de dieren boven het het risico dat de sterk bedreigde en zwaar beschermde kleine zwaan ook wordt getroffen omdat deze zwanen zich in de buurt van knobbelzwanen ophouden.

Lees ook: Inwoners Medemblik spreken schande over jacht op zwanen maar klagen bij de verkeerde instantie

In de jaren 2016 t/m 2019 zijn in Noord-Holland 4.609 knobbelzwanen afgeschoten, een groei van 30% ten opzichte van voorgaande jaren. De Partij voor de Dieren zegt over de jacht op knobbelzwanen: “Knobbelzwanen zijn zelden dood na één schot, dat mede komt door hun dikke verenpak waar hagel door afgeremd wordt. Honden halen het aangeschoten dier op waarna de jager in het gunstigste geval nog meer schoten lost om het dier uit zijn lijden te helpen. Dat is dan nog volgens de regels. Regelmatig verschijnen er filmpjes van grove overtredingen bij de zwanenjacht. Bijv. in een uitzending van EenVandaag is te zien dat zwanen in het Groene Hart uit de lucht worden geschoten en als ze hierna nog leven met gebroken vleugels worden achtergelaten, of doodgebeten door honden.”

Lees ook: Provincie vind handelswijze jagers zwanenjacht zeer onwenselijk maar past regels niet aan

De Partij voor de Dieren ziet dan ook veel meer in een vergoeding gewasschade om zo de jacht op de beschermde knobbelzwaan te verminderen, maar ook zien zij veel meer in een vorm van landbouw die meer in balans is met de natuur, volgens de PvdD helpt dit meer dan hoge aantallen doodgeschoten zwanen. De PvdD wil dan ook dat de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland meer investeren in preventie en vergoedingen van eventuele schade dan in het jaar rond afschieten van knobbelzwanen.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.