2°C | Amsterdam

“Prachtig. Of confronterend.” Nieuwe kunstcollectie Westfriesgasthuis veelbesproken

REGIO – Artsen, verpleegkundigen, de receptionist: portretten van allerlei medewerkers van het Westfriesgasthuis sieren vanaf nu de muren van het ziekenhuis. De portretten zijn gemaakt door fotografe Marie Cécile Thijs, bekend van onder meer eerdere series over beroepsgroepen zoals meester-koks. Ze legde de ziekenhuismedewerkers vast op indringende, soms confronterende wijze, maar vaak ook met een knipoog. De portretten doen denken aan de schilderijen van de oude Hollandse meesters, en zijn tegelijk volkomen hedendaags. Op dinsdag 8 november wordt de tentoonstelling feestelijk geopend.
In totaal hangen er 46 kunstwerken door het hele ziekenhuis: niet alleen portretten, maar ook stillevens. De fotoserie is gemaakt om de nieuwbouw en het oude gedeelte van het ziekenhuis met elkaar te verbinden. “Zonder onze medewerkers is dit gewoon een verzameling stenen. Hun ambacht en toewijding maken dit voor veel mensen toch tot een bijzonder gebouw. De fotoserie is bedoeld als ode aan de mensen die hier werken,” zegt Nils van Mourik, manager Facilitair en Vastgoed. Patiënten, kunstliefhebbers, iedereen is van harte welkom op de officiële opening op dinsdag 8 november van 17.00-20.00 uur. Wel graag even aanmelden via [email protected].
Vervolgen tijden
De foto’s ademen de sfeer van vervlogen tijden uit: de VOC, de Gouden Eeuw en oude Hollandse meesters. Zo zijn de chirurgen vereeuwigd in de stijl van het bekende schilderij ‘De Anatomische Les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt. Andere geportretteerden staan afgebeeld met voorwerpen die ze gebruiken in hun werk. Zoals een glazen hart, een lade vol operatie-instrumenten of een telefoon. Het surrealistische karakter van de foto’s lokt diverse reacties uit: de een vindt het prachtig, de ander confronterend. Kortom, het is kunst die de kijker niet onbewogen laat.
Marie Cécile Thijs
Fotografe Marie Cécile Thijs begon op haar elfde met fotograferen. Na een carrière als advocaat pakte ze in 1996 haar oude liefde, weer op. Haar werk is onder meer opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Rotterdam. Ze maakt series met portretten en stillevens met titels als White Collar, Cooks en Food Portraits. Haar werk verwijst naar de oude meesters in de schilderkunst, maar is tegelijkertijd modern.
WFG Wegwijzer
De fotocollectie blijft permanent hangen in het ziekenhuis en is vrij toegankelijk. De kunstwerken zijn ook opgenomen in de WFG Wegwijzer, de navigatie-app van het ziekenhuis. Zo kunnen bezoekers precies zien waar ze hangen.

Related Articles

Op zoek naar een heerlijk nieuw recept om uit te proberen? Bokkenpootjes zijn een traditionele Nederlandse traktatie die perfect zijn voor elke gelegenheid. Ze
Wilt u ook een heerlijk bolus recept maken? Een bolus is een soort voedsel dat populair is in veel landen over de hele wereld.

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.