2°C | Amsterdam

Provincie dult geen concurrentie Den Helder Airport

Regionieuws – De provincie Noord-Holland heeft formeel bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen besluit van de provincie Groningen om een helihaven in Eemshaven mogelijk te maken. Den Helder Airport is uitstekend in staat om de offshore-industrie, voor olie, gas én wind, te blijven bedienen. Een extra helihaven is onnodig en zorgt alleen voor ongewenste concurrentie.
Gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: “Vanuit Den Helder Airport, en ook vanuit de haven, wordt de offshore-industrie al jaren uitstekend bediend. Den Helder Airport ontwikkelt zich nog steeds, mede dankzij een stevige bijdrage van de provincie. Een concurrent op zo’n korte afstand betekent dat beide helihavens het moeilijk gaan krijgen.”
Nadat in 2011 het Ministerie van Defensie overwoog om het Maritiem Vliegkamp de Kooij ten zuiden van Den Helder te sluiten, kwam daarmee ook het voortbestaan van het civiele gedeelte van de Helderse luchthaven in gevaar. De aanwezigheid van een helihaven in combinatie met de zeehaven van Den Helder is cruciaal voor het bedienen van de offshore-industrie en het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid en daarmee voor de werkgelegenheid. De provincie Noord-Holland besloot daarom om gedurende vijf jaar € 1,1 miljoen per jaar bij te dragen aan het behoud van de helihaven. Onder meer door deze provinciale bijdrage is het militaire gedeelte nog in gebruik bij Defensie.
Bond: “Met de 5,5 miljoen van de provincie hebben wij Den Helder Airport de kans gegeven om commercieel gezien op eigen benen te gaan staan. Door de economische crisis was, en is, dat een enorme uitdaging, die de directie van Den Helder Airport goed opgepakt heeft. Wij verwachten nog een kleine groei in de vraag naar het aantal vluchten, maar onvoldoende om twee helihavens op zo’n korte afstand van elkaar te legitimeren. Als Groningen dit doorzet, is die investering weggegooid belastinggeld.
Daarom zal ik er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze Groningse helihaven er niet komt! In contacten met de Ministeries van Infrastructuur & Milieu, Economische Zaken en Defensie is dit al besproken en ook de Tweede Kamer is ingelicht. Wij zullen binnenkort ook formeel bezwaar maken bij de provincie Groningen en eventueel een kort geding starten om een voorlopige voorziening te krijgen van de rechter om deze historische fout te voorkomen,” zegt Bond.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.