2°C | Amsterdam

Referendum Hollands Kroon, volgens de VVD geen goed plan


HOLLANDS KROON – De VVD-fractie ziet geen heil in een referendumverordening voor de gemeenteraad van Hollands Kroon. Referenda zijn de bijl aan de wortel van de parlementaire democratie, zo citeerde fractievoorzitter Jan Swaag erelid van de VVD Hans Wiegel.

Burgerparticipatie

Het voorstel voor de verordening komt van LADA, dat hiermee invulling wil geven aan haar ambitie van bestuurlijke vernieuwing. Swaag stelt dat referenda een instrument zijn voor bange bestuurders. Volgens de VVD doet Hollands Kroon veel aan burgerparticipatie en heeft het met Argu een digitaal platform waarmee inwoners zich over actuele thema’s kunnen uitspreken. Dat gebeurde zeer succesvol bij de locatiekeuze voor een eventueel AZC in Hollands Kroon. Een referendum voegt hier niets aan toe.
lees ook: Politiek Hollands Kroon ziet niets in LADA voorstel voor referendum

Raad van State

De VVD verwees ook naar een uitspraak van de Raad van State, die vindt dat referenda valse verwachtingen wekken. Hierdoor kan de stabiliteit van het bestuur in gevaar komen. Het organiseren van een referendum zou Hollands Kroon per keer tussen de 40 en 70 duizend euro kosten. Ook dat is voor de VVD onbespreekbaar.
Lees ook: LADA: ‘Geef inwoners een stem via referendum’
Zie de onderstaande bijlage voor de de inbreng van Jan Swaag in de eerste ronde van het debat.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.