2°C | Amsterdam

Ook de Poolse inwoners van Hollands Kroon hebben profijt bij Taalmaatjes.

Reportage: Kreileroord is het taalcurcusdorp van Nederland

KREILEROORD – Het succes met de taalcursus Nederlands in Kreileroord is een voorbeeld voor andere plaatsen in onze provincie. In het kleine dorp is inmiddels één op de drie bewoners van Midden- of Oost-Europese afkomst. Een praatje maken op straat werd steeds lastiger, tot de cursus van start ging. Verslaggever Matthijs Gemmink ging een kijkje nemen tijdens de uitreiking van de rapporten

Het initiatief voor de cursus kwam van de dorpsraad en de toenmalige directeur van de basisschool. “Ik zei, joh, we moeten de Moerlanders, zoals ze heten, meer betrekken bij het dorp, want er komt afstand. We moeten ze betrekken, want de leefbaarheid is daarbij gebaat”, vertelt Jaring Dam.
Lees ook: Curus Nederlands in Kreileroord groot succes onder arbeidsmigranten
Zo’n vijftig cursisten hebben het afgelopen jaar Nederlandse les gehad. “Het is moeilijk”, vertelt de Poolse Katarzyna. “Maar ik heb geen stress. Ik praat en weet het is slecht. Maar ik probeer het.” Haar Nederlands is sterk verbeterd sinds die eerste dagen in de schoolbanken, vorig jaar oktober. Ze heeft, net als veel andere cursisten, bloemen meegenomen voor de leraren en vrijwilligers.
“Je merkt dat het werkt”, vertelt Dam verder, “De mensen zijn aanspreekbaar. En vaak moesten de kinderen alles uitleggen aan hun ouders. Dat hoeft nu niet meer en ja, dat is gunstig natuurlijk.”
Vervolg
Uit de handen van de leraren krijgen de cursisten hun rapport. Sommige leerlingen gaan volgend jaar weer verder, want er valt natuurlijk altijd bij te leren. Het succes krijgt dus een vervolg. Het ging tot nu toe om een proef maar er komt nu definitief budget om de lessen voort te zetten.
In Opperdoes en Enkhuizen wordt er ook op deze laagdrempelige manier lesgegeven; gewoon op de basisschool waar veel mensen hun kinderen ook al naartoe brengen. Alkmaar sluit volgend jaar aan met zeven nieuwe locaties.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.