2°C | Amsterdam

Rinus Swart heeft zijn V&D museum


REGIO – Rinus Swart werkte 40 jaar lang bij de V&D in Den Helder. Hij verzamelde in die tijd alles wat los en vast zat over het warenhuis. Dankzij Stichting Afgestoft heeft hij nu een klein, tijdelijk museum in het centrum van de stad.
Het nieuws van een jaar geleden dat ‘zijn’ V&D ophield te bestaan, kwam hard aan. “Ik heb een oude vlag van V&D, die heeft thuis twee maanden half stok gehangen”, vertelt de inmiddels 79-jarige Swart.

Mister V&D

Hij begon in 1964 in het magazijn en werd uiteindelijk afdelingschef. “Alles was leuk in die tijd. Fijne collega’s”, vertelt Swart. “Iedereen in Den Helder kent me nog van de winkel, ze noemen me ook wel Mister V&D”, lacht hij.
Op zijn eigen zolder had hij altijd al een klein museumpje, maar daar konden geen bezoekers komen. Stichting Afgestoft die zich bezighoudt met de historie van Den Helder, bedacht daarom dat het leuk zou zijn om de spullen aan een groot publiek te laten zien. De verzameling loopt uiteen van foto’s tot reclamemateriaal en van Rokmeters tot V&D-spijkertjes.

Succes

“Het is een succes”, vertelt Francis de Boer. “Vanuit de hele provincie komen mensen naar de Spoorstraat om te kijken.” Francis haalde door het faillisement net niet haar 40-jarig jubileum bij V&D en heeft namens Stichting Afgestoft de inrichting gedaan. “Ik was etaleur, dus dan moet je.”
Het verlies van de winkel doet nog altijd zeer, ook bij Bonita Stiekema en Jacqueline Meijers. Zij werkten allebei jaren bij V&D Den Helder. Zij halen herinneringen op tijdens een bezoek aan het museum: “Oh kijk, ik sta ook nog op de foto!”, zegt Jacqueline. “Het is toch een soort rouwverwerking. Nu een jaar later nog altijd. Dat wis je niet zomaar uit.”
“Als je hier rondloopt is het echt van ‘Kijk nou! Is dat er ook nog?’ Ik ben blij dat Rinus al deze spullen bewaard heeft”, vult Bonita aan. Het museum aan de Spoorstraat (in het Huis van de Wind) is nog tot en met 14 januari te bezoeken.

Related Articles

Op zoek naar een heerlijk nieuw recept om uit te proberen? Bokkenpootjes zijn een traditionele Nederlandse traktatie die perfect zijn voor elke gelegenheid. Ze
Wilt u ook een heerlijk bolus recept maken? Een bolus is een soort voedsel dat populair is in veel landen over de hele wereld.

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.