Scheiden plastic afval complete onzin, kost meer dan het oplevert


HOLLANDS KROON – Het huidige systeem van inzamelen van plastic levert nauwelijks een winst op voor het milieu, blijkt uit een woensdag verschenen rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens de onderzoekers wordt het ingezamelde plastic verwerkt tot een nieuw basisproduct van “matige kwaliteit dat beperkt bruikbaar is.” Dat leidt uiteindelijk tot het alsnog verbranden van het gescheiden afval, meldt NH Nieuws.
Het planbureau pleit ervoor om het ingezamelde plastic beter te sorteren, waardoor de kwaliteit van de gerecyclede kunststof omhoog gaat. “Dit leidt weliswaar tot hogere kosten, maar ook tot meer milieuwinst”, aldus het CPB.

Recyclen

De bijdrage van het recyclen van plastic aan de reductie van de CO2-uitstoot is volgens de onderzoekers beperkt. Het gaat om hooguit 0,15 procent van de totale uitstoot in Nederland. “Er is ook geen directe relatie te leggen tussen het recyclen van kunststof en het terugdringen van zwerfafval en plastic in het oppervlaktewater; de zogeheten plasticsoep.”
In onze provincie zorgt het scheiden van plastic afval regelmatig ook voor moeilijkheden. Zo ondervinden inwoners van Den Helder vaak overlast van ongedierte vanwege opengescheurde zakken met plastic afval.
 

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs