Spelen en leren: hoe stimuleer je het kinderbrein?

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

 

Kinderen zijn constant bezig met leren en ontdekken. Dit wil je als ouder of verzorger natuurlijk zoveel mogelijk stimuleren, om hen zo zoveel mogelijk te helpen in hun ontwikkeling. Er zijn natuurlijk enorm veel manieren om dit te doen. In dit artikel zullen wij een paar van deze manieren voor je opsommen en beschrijven, zodat ook jij je kind spelenderwijs kunt ondersteunen in de ontwikkeling.

 

Games en apps

Veel ouders proberen het zoveel mogelijk achterwege te laten: het gebruik van tablets, smartphones en andere digitale apparaten. Toch schuilt ook in deze apparaten de mogelijkheid om je kind veel nieuwe dingen te laten leren en ontdekken. Er zijn een tal van games en apps op de markt die helpen bij het stimuleren van de ontwikkeling van je kind. Er zijn apps die zich focussen op het leren van (een nieuwe) taal, waar andere apps weer spelenderwijs aan de slag gaan met rekensommen of andere vraagstukken.

 

Hoewel er een heleboel kindvriendelijke apps op de markt zijn is de veiligheid van het internet zeker niet waterdicht. Het wordt dan ook altijd aangeraden om kinderen altijd onder toezicht gebruik te laten maken van digitale apparaten en apps.

 

Educatief speelgoed

Educatief speelgoed is speelgoed dat speciaal is ontworpen en gemaakt om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Speelgoed dat onder educatief speelgoed valt zijn bijvoorbeeld puzzels, blokken en gezelschapsspellen. Educatief speelgoed zorgt ervoor dat kinderen zich bezighouden met het verbeteren van verschillende vaardigheden; zoals motoriek, ruimtelijk inzicht en probleemoplossend denken.

 

Educatief speelgoed is te verkrijgen voor allerlei verschillende leeftijden en niveaus.

 

Buitenspelen

Kinderen zitten dezer dagen steeds meer binnen achter hun laptop en computer. Dit heeft duidelijk merkbare gevolgen voor hun motoriek. Door kinderen buiten te laten spelen worden verschillende zintuigen geprikkeld en leren kinderen om te gaan met verschillende (onverwachte) situaties. Ook zorgt het buitenspelen ervoor dat ze meer in aanraking komen met leeftijdsgenoten, wat kan zorgen voor betere sociale vaardigheden.

educatief speelgoed

Sociale activiteiten

Naast het buitenspelen zijn er nog genoeg andere sociale activiteiten die kunnen helpen om de sociale vaardigheden van jouw kind te ontwikkelen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld deelnemen aan verschillende sporten, zoals voetbal of turnen. Daarnaast bestaan er ook een heleboel clubjes, waaronder scouting. Kinderen leren in groepsverband om samen te werken en om te gaan met veel verschillende persoonlijkheden.

 

Kortom, door kinderen bloot te stellen aan verschillende vormen van educatieve activiteiten en ondernemingen kun je ervoor zorgen dat jouw kind zich zowel fysiek als mentaal zo optimaal mogelijk ontwikkelt en vaardigheden opdoet waar die in de toekomst nog veel baat bij zal hebben.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category