Oud hollandse spelletjes: spijkerpoepen

Er zijn allerlei soorten spelletjes die door mensen van alle leeftijden gespeeld kunnen worden. Maar heb je ooit een spel gespeeld dat uniek is voor je nationaliteit of etniciteit? In Nederland is er een spel dat spijkerpoepen heet en dat beslist uniek is – en niet voor zwakzinnigen! Lees verder om meer te leren over dit ongewone spel …

Spijkerpoepen is een leuk en makkelijk spel dat door mensen van alle leeftijden gespeeld kan worden. Hiervoor heb je touw nodig, bierflessen en hoe kan het ook anders: spijkers. Hoewel poepen in de naam van het spel voorkomt, heeft dit niets met het spel te maken. De naam heeft waarschijnlijk met het standje te maken waarin je je bevindt, bij het laten zakken van de spijker in de bierfles.

Deze stand heeft namelijk veel weg van het hurken tijdens het poepen, zeg maar als je je in het bos bevindt waar er geen toiletten zijn. Het principe is eenvoudig: bind een touw rond je middel vast. Hieraan bind je een ander touw vast aan de kant van je rug met aan het uiteinde een spijker. Bindt de spijker zo vast dat deze tussen je benen hangt. Bengelend boven de bierfles moet je proberen de spijker in de bierfles te laten zakken.

Logischerwijs mag je bij het zakken van de spijker in de bierfles, de fles niet aanraken. Je zakt door je knieën boven de fles en probeert zo de spijker te manoeuvreren in de bierfles. Er mogen zoveel mensen als er zijn, en natuurlijk evenveel beschikbare bierflessen, meedoen. Wie het eerst lukt om de spijker in de fles te laten zakken, wint. Je kunt zo lang doorgaan als eenieder zin heeft erin.

Spijkerpoepen is vooral leuk tijdens kinderfeestjes om de kinderen leuk bezig te houden. Je kunt een wedstrijdje organiseren waarbij de kinderen twee aan twee tegen elkaar gaan. Je kunt ook twee teams samenstellen en een soort van spijkerpoepen estafette organiseren. Het voordeel hiervan is dat er zo ook meer tijd voorbijgaat. Bovendien heb je minder flessen nodig dan wanneer je iedereen tegelijk tegen elkaar laat spelen.

Het is niet bekend hoe oud dit spel is, maar het wordt beschouwd als te zijn een van onze oudst bekende spelletjes. Waarschijnlijk vanaf er bierflessen beschikbaar waren. Een handige tip bij dit spel is om je buikspieren aan te spannen. Zo wiebel je minder op je benen terwijl je hurkt waardoor de spijker ook minder zal bewegen. Je kunt de spijker zo beter mikken om in de fles te laten zakken.

Een andere tip is om het touw niet te lang te maken, maar ook niet te kort. Als het touw te lang is, wordt het spel te gemakkelijk. Als het touw te lang is, wordt het spel te moeilijk.
Zo, daar heb je het – alles wat je moet weten over het Oudhollands spel spijkerpoepen. We hopen dat dit nuttig is geweest en dat je je nieuwe kennis goed kunt gebruiken op je volgende feestje.

Denk eraan, oefening baart kunst, dus begin maar lekker te spijkerpoepen en kijk wie het eerst een spijker in de fles krijgt!

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs