Dan is Leiden in last spreekwoord uitleg, herkomst en betekenis

Het spreekwoord betekent dat er echt een probleem is.

Het is afgeleid van de 80-jarige oorlog waarin Nederland herhaaldelijk werd aangevallen door Spaanse legers, en de inwoners van Leiden zich jaren achtereen in de stad moesten barricaderen om niet onder de voet te worden gelopen. De oorspronkelijke uitdrukking was “dan is Leiden in nood”, wat betekent “dan is Leiden in moeilijkheden”.

Deze betekenis van dan is Leiden in last en uitleg is ingezonden door een van onze lezers. Wil jij ook een spreuk of gezegde uitleggen? Neem dan contact met ons op. Wekelijks plaatsen wij op Hollandskroonacuteel.nl de leukste, grappigste Hollandse gezegdes.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs