2°C | Amsterdam

De handen in onschuld wassen spreekwoord uitleg, herkomst en betekenis

Het spreekwoord betekent dat iemand probeert te vermijden ergens verantwoordelijkheid voor te nemen. Het zou zijn ontstaan uit het bijbelse verhaal van Pontius Pilatus, die, nadat hij zijn handen in onschuld had gewassen, Jezus ter dood veroordeelde.

Sommigen geloven dat de uitdrukking is afgeleid van een Romeins gebruik waarbij de ambtenaar die verantwoordelijk was geweest voor een onaangename zaak, zoals iemand ter dood brengen, na afloop letterlijk zijn handen waste in een openbare ceremonie als een manier om zichzelf te reinigen en te laten zien dat hij niet verantwoordelijk was voor de daad.

Deze betekenis van de handen in onschuld wassen en uitleg is ingezonden door een van onze lezers. Wil jij ook een spreuk of gezegde uitleggen? Neem dan contact met ons op. Wekelijks plaatsen wij op Hollandskroonacuteel.nl de leukste, grappigste Hollandse gezegdes.

Related Articles

NFT’s, Je kan er tegenwoordig bijna niet meer omheen, en je ziet de prijs van ontelbare verschillende NFT crypto’s de lucht in schieten. Is

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.