Sterretje in je voorruit: wat nu?

Een sterretje in de voorruit is vrijwel niet te voorkomen. Het overkomt iedere automobilist dan ook bijna wel een keer. Bijvoorbeeld wanneer je op de snelweg rijdt en een steentje plotseling tegen het raam ketst. In de meeste gevallen kan de ruit gelukkig veel hebben en is er verder niets aan de hand. Wanneer het sterretje echter enorm ongunstig terecht komt, kan dit een sterretje veroorzaken. Nu is een sterretje zelf niet al te ernstig, maar dit kan uiteindelijk uitbreiden naar een flinke scheur. Dat moet je natuurlijk voorkomen, want voorruitschade kan uiteindelijk flink in de papieren lopen.

Maar wat kun je nu het beste doen bij een sterretje in de voorruit? Waar laat je het sterretje repareren? Kan je er nog even mee doorrijden of moet dit direct? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Wat te doen?

Hoe snel je actie moet ondernemen én wat er moet gebeuren, is geheel afhankelijk van de grootte en de plaatsing van het sterretje. Als het zicht teveel ontnomen wordt, kan de auto afgekeurd worden voor een apk. Bovendien kan de politie hier ook wat van zeggen als ze je zo zien rijden. Wanneer het sterretje dan ook groter is dan een twee euro munt, is het zaak dat hier zo snel mogelijk mee naar een garage wordt gegaan.

Is het sterretje kleiner dan een twee euro munt? Dan kan deze vaak relatief eenvoudig bij verschillende herstelbedrijven, zoals Carglass, worden hersteld. Dit is vaak een zeer gemakkelijk klusje wat in enkele minuten kan worden gedaan. Meestal maken ze gebruik van een zogenaamde harsinjectie. Hiermee wordt de ruit binnen mum van tijd weer in oude glorie hersteld en kan je direct weer op pad. Alleen bij hele grote butsen, sterretjes en barsten moet de gehele voorruit vervangen worden. In de meeste gevallen is dit gelukkig niet nodig. Zeker niet als je er snel bij bent.

Probeer in elk geval niet te lang door te rijden met een sterretje. In de meeste gevallen is de ruit sterk genoeg om nog wel even een weekje of twee door te rijden, maar aan alles komt een keer een eind. Op ten duur zal het sterretje doorslaan in een scheur en dan zal wellicht de gehele voorruit vervangen moeten worden. Met alle kosten die daarbij komen kijken.

Wat dekt de verzekering?

Dergelijke schades ontstaan altijd op momenten dat het écht niet uitkomt. Zowel financieel als praktisch gezien niet. Daarom is het ook logisch om jezelf af te vragen wat de verzekering eventueel zou vergoeden. Je bent immers niet voor niets verzekerd. In de meeste gevallen kan ruitschade gelukkig opgegeven worden bij de verzekeraar. Dit is echter wel afhankelijk van de dekking.
Ruitschade aan de eigen auto zal bij een WA-verzekering nooit gedekt worden. Bij een WA+ beperkt casco verzekering meestal wel. Alleen niet als dit bij een ongeval is gebeurd, waar jij de schuldige van is. Bij een allrisk verzekering wordt de schade altijd gewoon vergoedt.

Hou er wel rekening mee dat de kosten voor een nieuwe ruit niet altijd opwegen tegen het verliezen van je no-claim korting. Daarom is het goed om dit eerst te berekenen, alvorens je de schade claimt. Soms ben je op de lange termijn goedkoper uit door het zelf te betalen.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs