Tezos verwachting

De Tezos koers is het afgelopen jaar flink gestegen en de Tezos verwachtingen voor de koers 2023 zijn ook zeer positief. Steeds meer beleggers zien het nut in van beleggen in crypto. Maar wat is Tezos precies, en wat zijn de geplande ontwikkelingen voor het komende jaar?

Hier in dit artikel gaan we iets dieper in op het project achter Tezos om beter te begrijpen wat de toekomstverwachtingen zijn. Zaken zoals wie er achter Tezos zit en wat het project inhoudt, wat de geplande ontwikkelingen zijn en wie het development team is, zijn erg belangrijk om te weten als belegger. Zo kun je namelijk een doordachte keuze maken wanneer je besluit te beleggen in Tezos.

Ook gaan we iets dieper in op de crypto exchanges, en nemen Binance en Bitvavo als voorbeeld.

Tezos is in 2014 bedacht als wat het een “zelf-aanpassende blockchain” noemde. Alles daarover in dit artikel.

Wat is Tezos?

Tezos is een open-source proof-of-stake (PoS) blockchain-netwerk dat peer-to-peer (P2P) transacties biedt via zijn native XTZ-token, dat een Tezzie genoemd wordt, via zijn gedecentraliseerde platform door slimme contracten in te zetten.

De Tezos-blockchain faciliteert het bouwen van gedecentraliseerde applicaties (DApps) en het beschikt over een zelf wijzigende functie die wordt aangedreven door een on-chain stemmechanisme. Het project wordt gezien als een potentiële concurrent van Ethereum.

Tezos heeft het XTZ Token als native utility-token en cryptocurrency. XTZ kan worden gebruikt als ruilmiddel of om deel te nemen aan de on-chain governance-functies van het platform. Ontwikkelaars verdienen XTZ als hun upgrade- of wijzigingsvoorstellen worden geaccepteerd.

Het Tezos-project werd in 2014 gelanceerd door Arthur en Kathleen Breitman onder het pseudoniem “L.M. Goodmanmet als doel nieuwe oplossingen te presenteren voor problemen waar de meeste blockchain-platforms tegenwoordig mee worden geconfronteerd:

  • Protocol fork-problemen die voortkomen uit het onvermogen van een bepaald netwerk om zich aan te passen aan blockchain-wijzigingen;
  • Gemaakte kosten, evenals centralisatieproblemen veroorzaakt door het gebruik van de proof-of-work (PoW) consensusmechanismen;
  • Transactietaalbeperking van het programmeermodel van Bitcoin waardoor het moeilijk is om slimme contracten te implementeren; en,
  • Beveiligingsproblemen bij de adoptie van digitale activa.

“L.M. Goodman” Tezos foundersVeel van de blockchain-netwerken van de eerste generatie, zoals Bitcoin en Ethereum, hebben beperkingen alleen opgelost kunnen worden door middel van grote upgrades. Denk aan problemen als schaalvergroting en beveiliging.

Tezos lost dit probleem op door te functioneren als een zichzelf wijzigende blockchain. Tezos heeft een systeem geïmplementeerd waar gebruikers kunnen stemmen over belangrijke netwerkwijzigingen die zichzelf kunnen implementeren zonder dat er een hard fork nodig is.

Toen het in 2017 zijn eerste muntenaanbod lanceerde, had het grootste initiële muntenaanbod (ICO) aller tijden, met een opbrengst van $ 232 miljoen. Na de ICO werd de Tezos Foundation, gevestigd in Zwitserland, opgericht om het protocol te lanceren.

Tezos werd daardoor gezien als een van de meest controversiële blockchainprojecten.

Hoe werkt Tezos?

De Proof of Work consensus methode verbruikt te veel energie en draagt ​​soms bij aan de verdere centralisatie van het netwerk. Daarom maakt Tezos gebruik van DPoS een algoritme dat wordt gebruikt door computers waarop de Tezos-software wordt uitgevoerd om het netwerk te beveiligen, transacties te valideren en nieuw aangemaakte XTZ te distribueren.

DPoS stelt de gemeenschap ook in staat om bakkers te nomineren die namens hen zullen stemmen voor protocolvoorstellen. Bakkers worden gestimuleerd om eerlijk te presteren, omdat gebruikers de flexibiliteit hebben om gemakkelijk te wisselen tussen de bakkers aan wie ze XTZ delegeren, afhankelijk van hun stemvoorkeuren.

Stakers hoeven alleen maar te kiezen welke bakkers passen bij hun waarden, waardoor ze nog steeds hun stem kunnen uitbrengen over belangrijke bestuursbeslissingen, zelfs als ze niet genoeg XTZ hebben om als bakker te worden beschouwd

Tezos is gebouwd op drie hoofdprotocollen:

  • Netwerkprotocol

Het netwerkprotocol is ontworpen om blokken te bepalen en deze door de keten te zenden. Kortom, het verbindt het “roddel” -netwerk en het hele protocol. Alles wat nodes nodig hebben om de integriteit van het netwerk te behouden, zoals het downloaden van de status van de blockchain, het verbinden van gebruikers en het uitzenden van definitieve blokken naar het netwerk, valt onder het netwerkprotocol.

  • Transactieprotocol

Het transactieprotocol regelt de geldigheid van transacties. Het heeft een overzicht van alle blockchain-informatie, met name die relevant voor het vergemakkelijken van de transactie van peer-to-peer-interacties en blockchain-activiteiten.

  • Consensusprotocol

Het consensusprotocol stelt het platform in staat om consensus te bereiken over de status van de blockchain. Dit is ook waar het DPoS-model in het spel komt. Via dit protocol moet over elke wijziging, toevoeging of upgrade van de blockchain worden gestemd door de belanghebbenden van het platform.

Concurrentie

Tezos is in staat 40 transacties per seconde (TPS) te faciliteren. Dit is veel hoger dan de TPS die wordt behaald door Bitcoin en Ethereum, die respectievelijk 4,6 TPS en 15 TPS bedragen.

Een ander kenmerk waar Tezos bekend om staat en wat Tezos onderscheidt van blockchains van de eerste en tweede generatie, is het vermogen om indien nodig realtime wijzigingen in de keten door te voeren.

Ethereum heeft als concurrent een grotere gemeenschap en interesse van ontwikkelaars maar blijft Ethereum achter bij Tezos wat betreft transactiedoorvoer en heeft het veel problemen gehad met gastarieven en netwerkcongestie.

Cardano is een van de grootste PoS-concurrenten van Tezos. Beide platforms streven naar een gedecentraliseerde keten waar de eigen stakeholders een grotere invloed hebben over hoe het netwerk wordt beheerd. Beide zijn ook smart contract- en DApp-platforms. De meeste upgrades in Cardano duren lang voordat ze worden geïmplementeerd, aangezien Cardano een aantal strenge beoordelingen moet ondergaan voordat het daadwerkelijk wordt uitgerold. Upgrades op Tezos kunnen regelmatig plaatsvinden, of wanneer de community dit nodig acht. Dit maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om te blijven werken aan extra blockchain-functies voor Tezos wanneer ze maar willen.

Tezos verwachting

De verwachtingen en ontwikkelingen van het Tezos project

Het protocol ondersteunt ook de inzet van gedecentraliseerde applicaties (DApps) die specifieke functies op het platform uitvoeren. Er zijn veel DApps op het Tezos-protocol, zoals

  • CricTez, een non-fungible token-based (NFT) fantasy sports-dapp voor Cricket
  • Kalamint, een door de gemeenschap bestuurde NFT-marktplaats
  • Stabiel, een door USD gesteunde stablecoin

Tezos beschikt niet over een officiële roadmap, maar ontwikkelaars werken voortdurend samen met de Tezos-gemeenschap voor noodzakelijke netwerkupgrades. In maart 2020 is een update op de keten is uitgerold onder de naam Carthage 2.0.

Carthage 2.0 is een project van Nomadic Labs en Cryptium Labs en is gericht op het verhogen van de gaslimiet voor elk blok en elke operatie met maar liefst 30%.

Hierdoor kunnen ontwikkelaars meer geavanceerde dapps op het platform gebruiken. De upgrade was ook bedoeld om de berekeningen voor bakkersbeloningen te verbeteren.

Tezos koers verwachting 2023 – 2025

Wanneer we proberen te voorspellen hoe een koers zal bewegen over een langere periode dan is dat elke keer toch heel erg moeilijk. De cryptocurrency koersen zijn erg bewegelijk en zeer gevoelig voor het dagelijkse nieuws. Het is dan ook verstandig om altijd op de hoogte te blijven van het Tezos nieuws, en te zien wat de ontwikkelingen zijn. Een verstandige belegger laat zich niet leiden door twitter, maar door websites en bronnen die met accuraat nieuws komen. 

Elke crypto heeft een lang termijn plan met ontwikkelingen op de blockchain technologie, zo ook Tezos. Door als belegger hiervan op de hoogte te zijn, en je in te lezen op websites zoals Reddit, kun je een verstandige keuze maken. 

Moet ik Tezos kopen?

Waar let je als belegger op wanneer je erover denkt om Tezos te kopen? 

Het is altijd zeer verstandig om te kijken naar het project achter de munt. Hoeveel onderzoek wordt er gedaan, en hoe vernieuwend is de crypto? Er zijn op dit moment meer dan duizenden verschillende crypto coins in omloop, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. 

Wanneer een crypto veel ontwikkelingen op de agenda heeft staan brengt elke ontwikkeling een verwachting, en hiermee vaak een stijging in prijs. Of de ontwikkeling ook succesvol is zal resulteren in een koers stijging, of daling.

Een van de belangrijkste aspecten voor elke belegger om naar te kijken is zijn eigen financiën, kun je het geld missen? Er is altijd een kans dat je het geld verliest, zo ook bij de Tezos koers. En wanneer je wilt investeren voor lang termijn moet je ook in staat zijn om zonder het geld kunnen leven, en hier geen hinder van ondervinden.

Binance

Tezos (XTZ) kopen

Het kiezen van de juiste crypto exchange kan heel erg persoonlijk zijn, maar we kunnen wel vertellen dat er een aantal zaken goed geregeld moeten zijn. Crypto exchanges zijn (nog) niet gereguleerd zoals wanneer je aandelen koopt. En ook het hebben van een cold wallet is cruciaal. Dit zorgt namelijk dat je jouw crypto veilig kunt bewaren. 

Iets waar veel beleggers gebruik van maken op dit moment is de optie tot staking. Zo kun je wanneer je besluit XTZ voor een langere periode vast te houden, een extra rendement verdienen door middel van staken. Ook zijn de kosten van een exchange uiteraard erg belangrijk, als belegger wil je natuurlijk geld verdienen, niet verliezen.

In onze ervaringen zijn Bitvavo en Binance heel erg goed, beide zijn ze voordelig, worden zo hoog aangeschreven. Ook bieden ze een mooi aanbod van diverse crypto aan, zo ook Tezos. 

Conclusie

Net als bij andere netwerken kunnen ontwikkelaars kunnen slimme contracten uitvoeren en dApps te ontwerpen maar XTZ geeft hen de mogelijkheid heeft om te stemmen over mogelijke wijzigingen en de software wordt automatisch bijgewerkt en dit maakt Tezos een zelf-aanpassende blockchain.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs