Tropische hitte opkomst, maar denk vooral ook aan je dieren

HOLLANDS KROON – Vanaf maandag krijgen ook wij te maken met tropische temperaturen van 30 graden en daarboven. Nu kunnen wij, de mens, ons zelf nog wel verkoelen, maar denk ook eens aan je huisdieren zoals de hond. De hond zal moeten worden uitgelaten en dus over de straat lopen die met dit soort temperaturen veel heter is dan de buitenlucht, maar ook het zand waar je de hond uit kan laten is veel warmer dan de buitenlucht en dus kunnen de poten van de hond snel brandwondjes oplopen met alle gevolgen van dien.

Rem je hond op tijd af als hij wil rennen of spelen. Teveel activiteit kan ook leiden tot problemen. Symptomen hiervan zijn sloomheid en braken. De hond kan hieraan ernstige gezondheidsproblemen overhouden of zelfs doodgaan.

Houd goed in de gaten of je hond niet oververhit raakt als het buiten warm is. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom, dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond in coma raken en sterven. Oude honden en honden met zeer korte neuzen lopen meer risico op oververhitting; houd ze goed in de gaten en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen.

Je voorkomt oververhitting door je hond niet in de directe zon te laten. Wandel of fiets niet met je hond op het heetst van de dag, maar doe dit ’s ochtends of ’s avonds, en zorg voor voldoende koel vers water. Fiets bovendien alleen met je hond als hij dit gewend is en houd de afstand beperkt. Houd er rekening mee dat asfalt en zand heel warm kunnen worden; op gras loopt dan prettiger voor je hond. Check ’s avonds de voetzolen van je hond, dan spoor je problemen sneller op. Heeft je hond doorgesleten voetzolen, koop dan schoentjes bij de dierenspeciaalzaak of kijk op internet.(Bron: Houden van Honden)

Hoe koel je je huisdier af?

Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Honden

Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden.

Katten

Meestal zoeken katten zelf een koeler plekje op. Als dit niet lukt, zorg er dan voor dat je kat in de schaduw kan liggen of naar binnen kan en dat er voldoende vers drinkwater klaarstaat.

Konijnen

Je kunt zelf koelelementen maken door plastic flessen 2/3e met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, die kan barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas ook op dat het konijn niet knaagt aan de fles. Om het buitenhok te koelen kun je een nat wit laken over het hok (dat in de schaduw staat) heen leggen. Let wel op dat ook deze doeken niet al te veel opwarmen in de zon.

Knaagdieren

Zorg er sowieso voor dat de kooi niet in de zon staat. Geef knaagdieren zoals cavia’s verspreid over de dag een aantal keer groente voor extra vocht en haal de restjes op tijd weg. Let op dat er genoeg vers drinkwater staat. Knip de haren van langharige cavia’s kort en zet eventueel een bakje met water in de kooi zodat de dieren er (als ze willen) in kunnen staan om af te koelen. Je kunt ook een fles 2/3e vullen met water en bevriezen. Doe hier een theedoek omheen, zodat de dieren niet kunnen vastvriezen aan de fles of de fles kunnen doorknagen en leg de fles in de kooi. Je kunt een plastic kooibak ook op een paar diepvrieselementen zetten. 

Vogels

Zorg ervoor dat de kooi niet in de zon staat (tocht is ook uit den boze!) of dat er voldoende schaduw is in een volière. Een hangende kooi kun je beter lager zetten, omdat warmte stijgt. Let wel op dat andere huisdieren, zoals honden en katten niet bij je vogel(s) kunnen. Water is belangrijk voor vogels. Let op dat ze de hele dag voldoende drinkwater hebben. Hebben ze een badje? Ververs het water regelmatig. Je kunt een buitenvolière of kippenhok van extra schaduw voorzien door een parasol neer te zetten. Een wit nat laken over de ren of volière kan ook helpen. Let wel op dat dit laken niet teveel opwarmt door de zon.

Geiten en schapen

Zorg dat er voldoende schaduw is en dat de geiten of schapen altijd toegang hebben tot voldoende vers drinkwater. Schapen kunnen het beste in de meest gunstige periode (na de winter, voordat het heet wordt) geschoren worden. Mochten schapen nog te kaal zijn, plaats ze dan voornamelijk in de schaduw zodat hun huid niet verbrandt. Pas ook op vliegen die rondom de staart eitjes kunnen leggen. Schapen kunnen hier preventief voor behandeld worden.

Paarden

Zorg dat je paard op een schaduwrijke plek staat. Geef het paard regelmatig vers drinkwater. Je kunt het paard eventueel af laten koelen door lauw water over de huid te sprenkelen. Pas op dat het water niet te koud is, want dan is het contrast te groot.(Bron: Dierenbescherming.nl)

[signoff]

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs