Uniswap verwachting

De Uniswap koers is het afgelopen jaar flink gestegen en de verwachtingen voor de koers 2023 zijn ook zeer positief. Steeds meer beleggers zien het nut in van beleggen in Uniswap Maar wat is Uniswap precies, en wat zijn de geplande ontwikkelingen voor het komende jaar?

Hier in dit artikel gaan we iets dieper in op het project achter Uniswap om beter te begrijpen wat de toekomstverwachtingen zijn. Zaken zoals wie er achter zit en wat het project inhoudt, wat de geplande ontwikkelingen zijn en wie het development team is, zijn erg belangrijk om te weten als belegger. Zo kun je namelijk een doordachte keuze maken wanneer je besluit te beleggen in Uniswap.

Ook gaan we iets dieper in op de crypto exchanges, en nemen Binance en Bitvavo als voorbeeld.

Wat is Uniswap?

Het afgelopen jaar hebben Decentralized Exchanges (DEX) een enorme groei doorgemaakt. Een van deze gedecentraliseerde exchanges is Uniswap en daarom zullen wij in dit artikel dieper uitleggen wat het Uniswap protocol is en hoe het precies werkt.

Uniswap is een gedecentraliseerd liquiditeitsprotocol dat is gebouwd op het Ethereum-netwerk en wereldwijd gebruikers de mogelijkheid biedt om Ethereum-tokens in te wisselen via slimme contracten. Daarnaast kan men crypto uitlenen aan speciale reserves die liquiditeitspools worden genoemd.

Uniswap is een van de meest succesvolle projecten die deel uitmaakt van de DeFi beweging. Het is een DEX-protocol dat is gemaakt voor een Decentrale Exchange (DEX), een platform dat niet centraal maar decentraal beheerd wordt. Het opensource karakter van Uniswap maakt het voor iedereen mogelijk om de code te kopiëren en een eigen gedecentraliseerde uitwisselingen te creëren.

Uniswap is ontworpen met als doel het kopen en verkopen van crypto valuta te vergemakkelijken op een manier die de traditionele uitwisseling weerspiegelt. Dit doet Uniswap doormiddel van slimme contracten waarin gebruikers crypto kunnen storten die toegankelijk zijn voor andere gebruikers. In plaats van een centraal orderboek voor het plaatsen van orders, gebruikt Uniswap een liquiditeitspool. In ruil voor het handhaven van liquiditeit in deze pools worden gebruikers beloond met een deel van de handelskosten en nieuw geslagen UNI tokens.

Hoe werkt Uniswap?

Uniswap werkt met een ontwerp genaamd Constant Product Market Maker. Geautomatiseerde market makers (AMM’s) zijn slimme contracten die liquiditeitspools aanhouden waartegen handelaren kunnen handelen.

Elke liquiditeitspool van Uniswap bevat twee tokens dat samen een handelspaar in die activa vertegenwoordigt. Vervolgens wordt de formule (x*y=k) gebruikt om de prijs voor het paar te bepalen, waarbij x en y voor de poolsaldo staan en k de totale constante prijs van de pool is.

Bij een nieuw gecreëerde liquiditeitspool is het de eerste liquiditeitsverschaffer die de initiële prijs van de activa in de pool door een gelijke waarde van beide tokens te leveren.

Kopers kunnen vervolgens tokens binnen de pool ruilen op basis van de formule. Slimme contracten die het protocol uitvoeren, gebruiken de formule om het aantal tokens van de koper te nemen en een equivalent aantal tokens terug te sturen, waarbij de totale poolprijs constant blijft.

Elke transactie heeft een bijbehorende vergoeding waardoor de totale liquiditeit in een pool bij elke transactie iets toeneemt. Dit maakt het systeem winstgevend voor liquiditeitsverschaffers.

Logo Uniswap

Uni

Uniswap heeft een eigen governance-token genaamd UNI. Dit geeft houders het recht om te stemmen over nieuwe ontwikkelingen, wijzigingen in het protocol of platform en de distributie van tokens.

De oorspronkelijke reden achter de ontwikkeling van de UNI-token is het voorkomen dat gebruikers zouden overlopen naar de rivaliserende DEX Sushiswap.

Uniswap historie

In 2018 ontwikkelde Hayden Adams, geïnspireerd door een technologie beschreven door Vitalik Buterin, het Uniswap-protocol.

Uniswap v1 was de eerste versie die in 2018 werd gelanceerd en het stelde gebruikers in staat om ERC-20 tokens te kopen op de blockchain van Ethereum. Destijds was V1 de eerste DEX dat gebruik maakte van de geautomatiseerde market maker.

In 2020 werd Uniswap v2 gelanceerd. Dit maakte directe swaps tussen elk token op Ethereum mogelijk. Tevens werden liquiditeitspools, oracles en flash swaps geïntroduceerd.

De verwachtingen en ontwikkelingen van het Uniswap project

De blockchain wereld is continu in ontwikkeling en daarom is het belangrijk voor Uniswap om te blijven ontwikkelen. Op 5 mei 2021 kwam Uniswap met een nieuwe versie: Uniswap V3 dat enkele belangrijke veranderingen met zich mee brengt.

Kapitaalefficiëntie

Een van de belangrijkste veranderingen met Uniswap v3 heeft betrekking op kapitaalefficiëntie. Geautomatiseerde Market Makers zijn zeer kapitaalinefficiënt omdat het x*y=k model ervoor zorgt dat de meeste fondsen die er op een bepaald moment in zitten niet worden gebruikt. Hoe meer liquiditeit er in de pool zit, hoe grotere orders het systeem kan ondersteunen in een grotere prijsklasse.

Uniswap V3

Uniswap V3 lost dit probleem op doordat liquiditeitsaanbieders nu aangepaste prijsklassen kunnen instellen waarvoor ze liquiditeit willen bieden. Dit zou moeten leiden tot meer geconcentreerde liquiditeit in de prijsklasse waarin de meeste handelsactiviteiten plaatsvinden.

Uniswap LP-tokens als NFT’s

Nu elke gebruiker zijn eigen prijsklasse kan bepalen is elke Uniswap LP-positie uniek is. Dit betekent dat Uniswap LP-posities niet meer fungibel zijn. Daarom wordt elke LP-positie nu weergegeven door een niet-fungibel token (NFT).

Uniswap op laag 2

Op het Ethereumnetwerk zijn de transactiekosten het afgelopen jaar enorm gestegen. Dit maakt het gebruik van Uniswap economisch niet levensvatbaar voor veel van de kleinere gebruikers.

Uniswap v3 zal worden geïmplementeerd op een laag 2-schaaloplossing, een Optimistic rollup genaamd. Dit is een manier om slimme contracten te schalen en toch beveiliging te krijgen van het Ethereum-netwerk. Deze implementatie zou moeten leiden tot een enorme toename van de transactiedoorvoer en veel lagere tarieven voor gebruikers.

Uniswap koers verwachting 2023 – 2025

Wanneer we proberen te voorspellen hoe een koers zal bewegen over een langere periode dan is dat elke keer toch heel erg moeilijk. De cryptocurrency koersen zijn erg bewegelijk en zeer gevoelig voor het dagelijkse nieuws. Het is dan ook verstandig om altijd op de hoogte te blijven van het Uniswap nieuws, en te zien wat de ontwikkelingen zijn. Een verstandige belegger laat zich niet leiden door twitter, maar door websites en bronnen die met accuraat nieuws komen. 

Elke crypto heeft een lang termijn plan met ontwikkelingen op de blockchain technologie, zo ook Uniswap. Door als belegger hiervan op de hoogte te zijn, en je in te lezen op websites zoals Reddit, kun je een verstandige keuze maken. 

Moet ik Uniswap kopen?

Waar let je als belegger op wanneer je erover denkt om UNI te kopen? 

Het is altijd zeer verstandig om te kijken naar het project achter de munt. Hoeveel onderzoek wordt er gedaan, en hoe vernieuwend is de crypto? Er zijn op dit moment meer dan duizenden verschillende crypto coins in omloop, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. Uni staat in de top coins van coinmarket, wat wel laat zien dat dit een positieve belegging kan zijn.

Wanneer een crypto veel ontwikkelingen op de agenda heeft staan brengt elke ontwikkeling een verwachting, en hiermee vaak een stijging in prijs. Of de ontwikkeling ook succesvol is zal resulteren in een koers stijging, of daling.

Een van de belangrijkste aspecten voor elke belegger om naar te kijken is zijn eigen financiën, kun je het geld missen? Er is altijd een kans dat je het geld verliest, zo ook bij de Uniswap koers. En wanneer je wilt investeren voor lang termijn moet je ook in staat zijn om zonder het geld kunnen leven, en hier geen hinder van ondervinden.

Uniswap UNI coin

Uni kopen

Uniswap staat hoog in de ranglijsten, en is op elke crypto exchange te verhandelen. Het kiezen van de juiste crypto exchange kan heel erg persoonlijk zijn, maar we kunnen wel vertellen dat er een aantal zaken goed geregeld moeten zijn. Crypto exchanges zijn (nog) niet gereguleerd zoals wanneer je aandelen koopt. En ook het hebben van een cold wallet is cruciaal. Dit zorgt namelijk dat je jouw crypto veilig kunt bewaren. 

Iets waar veel beleggers gebruik van maken op dit moment is de optie tot staking. Zo kun je wanneer je besluit Uni voor een langere periode vast te houden, een extra rendement verdienen door middel van staken. Ook zijn de kosten van een exchange uiteraard erg belangrijk, als belegger wil je natuurlijk geld verdienen, niet verliezen.

In onze ervaringen zijn Bitvavo en Binance heel erg goed, beide zijn ze voordelig, worden zo hoog aangeschreven. Ook bieden ze een mooi aanbod van diverse crypto aan, zo ook Uniswap. 

Conclusie

Uniswap is een DEX protocol, wat inhoudt dat het platform niet centraal wordt beheerd en een DeFI oplossing biedt. Het Uniswap protocol draait op Ethereum en biedt gebruikers de mogelijkheid om ERC-20 tokens te ruilen door gebruik te maken van een liquiditeitspool. Gebruikers kunnen doormiddel van slimme contracten crypto valuta in de pool storten en ontvangen hiervoor een beloning. Op deze manier probeert Uniswap het liquiditeitsprobleem van decentrale exchanges op te lossen door uitwisseling mogelijk te maken zonder te vertrouwen op kopers en verkopers die de liquiditeit creëren.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs