2°C | Amsterdam

Uw medisch dossier in handen van Belgische gevangenen

Hollands Kroon – Zeker zeven en mogelijk veertien Nederlandse ziekenhuizen hebben dossiers van hun patiënten laten bewerken door gevangenen in België. Die moesten de nietjes, paperclips, tabbladen en foto’s weghalen, zodat de gegevens konden worden ingescand. Het programma Meldpunt van Omroep Max meldt dat vanavond. Eerder berichtte het programma dat drie ziekenhuizen dit hadden laten doen.
AMC
In Noord-Holland zou het gaan om het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, het MCA in Alkmaar en het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Ook het AMC in Amsterdam wordt genoemd, maar het programma heeft daarover geen bevestiging,meldt onze nieuwspartner RTVNH
Het bewerken gebeurde, tot eind 2014, in een gevangenis in Leuven. Gedetineerden zeggen in de uitzending dat ze foto’s van verkrachte kinderen en van vrouwenborsten onder ogen kregen. Als het bewerken te veel moeite kostte, werden de medische gegevens gewoon uit de zaal gesmokkeld en weggegooid, aldus de oud-gevangene.
Toezicht
Het bewerken gebeurde door het bedrijf iGuana. Dat zegt in een reactie dat de gevangenen “onder strikt toezicht” werkten en dat ze dossiers niet konden bekijken, “nog los van het feit dat daar wegens het vereiste werktempo geen gelegenheid toe was”.
Het bedrijf iGuana was in januari ook in opspraak. Door een menselijke fout kwamen de gegevens van duizenden patiënten van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis op straat te liggen. Zo was te zien wie waar werd behandeld, maar niet wat er was geconstateerd of wat daaraan was gedaan.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.