2°C | Amsterdam

Vikingdagen in Den Oever

DEN OEVER – Bij het Viking Informatiecentrum in Den Oever worden jaarlijks Vikingdagen georganiseerd. Dit jaar worden deze dagen op 3 en 4 september gehouden, van 12.00 tot 17.00 uur. In de tijd van computers, tablets en I-phones, is het niet voor te stellen hoe het leven er  omstreeks de jaren 850-1050 aan toe ging. In die tijd woonden er Friezen en Franken op Wieringen. Vandaar dat er dit jaar ook enkele Franken aanwezig zullen zijn. Is te hopen dat zij zich ten opzichte van elkaar vredelievend gedragen. 
Er is van alles te zien en te beleven, zoals o.a. vechtdemonstraties, boogschieten, brons gieten, smeden, koken en vilten, kortom het uitbeelden van het dagelijks leven van de Vikingen. Dit jaar zal de bekende verhalenverteller “Donderelf” op zondag zijn opwachting maken en enkele Vikingsages voordragen. De entree is gratis (al is een vrijwillige bijdrage in de kosten welkom). Ook een bezoek aan het Informatiecentrum is deze dagen gratis.
De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van 1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.
In het Informatiecentrum “Vikingen op Wieringen” worden de verhalen achter de opzienbare vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.
–    de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
–    een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
–    zilver in de economie van de Vikingtijd
–    Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
–    Handelsproducten van Vikingen en Franken
–    Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
–    Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde

Openingstijden:

  • Woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur
  • Groepen vanaf 10 personen: op afspraak
  • Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis / Kinderen van 6-12 jaar 2,50 / 12 jaar en ouder 3,50

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.