Voetbal: ZAP JO15-1 ongeslagen de winterstop in

BREEZAND – Zaterdag 16 december, 12:30 stond de laatste wedstrijd voor de winterstop op het programma voor de mannen van ZAP JO15-1. We brachten een bezoek aan het 1 plek onder ons geklasseerde AFC 34. Dat het een heel snel kunstgras veld was, bleek direct in de warming Up. Ballen kregen een hoop snelheid en rolde  daardoor ver door, maar dit mag absoluut geen excuus zijn voor de zeer matige eerste helft van de mannen ZAP. De spelers van AFC waren gretigere, feller en duidelijk veel meer uit op een overwinning uit dan de mannen van ZAP. We hoopte met een 0-0 stand de rust te halen, maar een doorgeschoten bal bracht een AFC aanvaller vanaf de rechterzijde in schot positie en ronde af. 1-0, 30 seconden voor rust. Wat een beroerd moment, maar wat wij er de eerste helft tegenover hebben gezet was gewoon onvoldoende. Kwam het door het veld? Door de felheid van AFC? De tweede helft moest beter voor een resultaat.

In de rust besproken dat het anders moet, bijna elk duel in de eerste helft werd gewonnen door een speler van AFC (gemiddeld een kop kleiner als de zappers). Maar door het snelle kunstgras veld bleef het voor zap moeilijk, combineren lukte amper en eindpasses schoten te ver door. De 2de helft dus maar over een ander boeg, Brian naar de spits, Bram centraal achterin en Sem een plekje terug naar het middenveld. Iets sneller proberen vooruit te spelen en vooral Brian zoeken met een hoge of diepe bal.

Na amper 2 minuten spelen in de 2de helft onderschepte Brian een te korte terugspeelbal op de keeper van AFC, beheerst werd de keeper omspeelt en de bal in het lege doel gelegd. De wedstrijd zag er ineens heel anders uit, zeker nadat nog geen 2 minuten later een goed aangesneden vrije trap van Luuk op de paal belande en Giel Langelaan er als de kippen bij was om de rebound achter de keeper van AFC te leggen. Na amper 5 minuten spelen in de 2de helft had ZAP de wedstrijd omgedraaid en hadden ze een voorsprong te pakken. ZAP probeerde vervolgens iets meer te voetballen en kreeg langzamerhand wat meer grip op de wedstrijd, maar na een klein momentje van onoplettendheid kon de rechtsbuiten van AFC voorzette en de spits vrijwel ongedekt voor keeper Nick komen, 2-2 met nog 20 minuten te spelen.

In het vervolg kon de wedstrijd alle kanten op, maar de 2-2 eindstand is achteraf een goed afspiegeling van de wedstrijd. De eerste helft was overduidelijk voor AFC, de 2de helft kwam ZAP iets meer in het spelbeeld voor maar nog steeds moesten we goed op onze hoede blijven voor de spelers van AFC. Brian kreeg 2 minuten voor tijd nog de mogelijkheid om de winnende te maken nadat hij 1 op 1 werd gezet door een splijtende steekbal van Giel Langelaan, maar het mocht niet baten. Het was misschien ook wel een beetje veel van het goede geweest.

Uiteindelijk een uitslag waar we denk ik mee kunnen leven, ongeslagen de winterstop in na 10 wedstrijden, 6x winst, 4x gelijk. En een goede 2de plek als resultaat.