2°C | Amsterdam

VVD Noord-Holland: ‘bescherm het vee tegen de vos’

REGIO – De vos is in toenemende mate een bedreiging voor vee en beschermde vogelsoorten. Steeds vaker vinden boeren door vossen gedode grutto’s, schapen en kippen op hun erf. LTO West-Friesland vraagt om het terugbrengen van de balans in de natuur. Daar heeft de provincie een verantwoordelijkheid vindt de VVD.

Andrea van Langen

Er wordt gesproken van een ware ‘vossenplaag’. Boeren ervaren steeds meer last van de vos die ‘s nachts op pad gaat opzoek naar een maaltijd. Vorige week kostte dit aan zeker tien kippen en aan één schaap het leven. “Voor de boeren is dat een vervelende en steeds verder oplopende schadepost”, aldus VVD woordvoerder natuur Andrea van Langen.  
Daarnaast weet Van Langen dat uit onderzoek blijkt dat roofdieren de meest voorkomende oorzaak van legselverlies is onder weidevogels en dat de vos hierin een substantieel aandeel heeft. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bij de bedreigde grutto  legselverlies voor ongeveer 60% bijdroeg aan het totaal aan populatiereductie en bij de kievit zelfs voor 75%.
Van Langen heeft Statenvragen gesteld over de vossenplaag. De VVD wil met name weten wat de mogelijkheden zijn om de jacht op vossen in de winter verder open te stellen zodat vee en bedreigde vogelsoorten beter beschermd kunnen worden.

Related Articles

Op zoek naar een heerlijk nieuw recept om uit te proberen? Bokkenpootjes zijn een traditionele Nederlandse traktatie die perfect zijn voor elke gelegenheid. Ze
Wilt u ook een heerlijk bolus recept maken? Een bolus is een soort voedsel dat populair is in veel landen over de hele wereld.

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.