2°C | Amsterdam

Waddenzee voor eind deze eeuw verdronken


DEN OEVER – Als de zeespiegel blijft stijgen en de bodemdaling in het Waddengebied doorzet, dreigen de Wadden te ‘verdrinken’. Daarvoor waarschuwt de Waddenvereniging in een rapport dat vandaag is verschenen,meldt NH Nieuws
Volgens de Waddenvereniging worden de modellen voor de zeespiegelstijging op basis van nieuwe inzichten naar boven bijgesteld.

Tientallen centimeters

Niet langer wordt gedacht dat eind deze eeuw de zeespiegel met tientallen centimeters is gestegen, inmiddels wordt gerekend in meters. Omdat in het Waddengebied ook sprake is van bodemdaling is de relatieve stijging van de zeespiegel nog groter.

Zandafzetting onvoldoende

Zo’n stijging van de zeespiegel is deels te compenseren als er nieuw zand wordt afgezet. Maar in het rapport schrijft de vereniging dat de zandafzetting in het Waddengebied onvoldoende is om de stijging van de zeespiegel te kunnen compenseren. Daardoor ‘verdrinkt’ de Waddenzee en verdwijnen wadplaten, kwelders en de kwetsbare natuur in het gebied.
De Waddenvereniging vindt dat er een einde moet komen aan de zout- en gaswinning, die bodemdaling tot gevolg hebben. Alleen dan, in combinatie met het naleven van het klimaatakkoord van Parijs, kunnen de Wadden mogelijk worden gered.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.