Welke crypto kopen

2021 is tot nog toe een fantastisch jaar voor de cryptowereld. De meeste cryptovaluta’s bereikten absolute recordhoogtes en we hebben ook te maken gehad met de opkomst van de zogenaamde NFT’s en Metaverse tokens. Ondanks de enorme groei lijkt het dak van de cryptomarkt nog lang niet bereikt. In dit artikel lees je alles over de beste crypto’s om te kopen in 2023.

Voordat ik je meer vertel over welk crypto nu goed is om te kopen zal ik eerst meer uitleggen over wat cryptovaluta’s nu eigenlijk zijn.

welke cryptocurrency kopen informatie

Wat is crypto?

Cryptovaluta’s zijn digitale munteenheden die met cryptografie beveiligd zijn. In 2009 kwam Bitcoin als eerste succesvolle digitale valuta op de markt. De makers vonden dat de financiële crisis van 2008 voor een groot deel de schuld was van centrale banken en overheden, die de geldstromen van de hele wereld onder controle hadden. Ze vonden dat die centrale entiteiten onverantwoorde dingen deden, waar de burgers uiteindelijk de dupe van werden.

Ze waren het er niet mee eens dat één enkele entiteit kon bepalen wat je wel en niet met je geld mag en dus creëerden ze gedecentraliseerde digitale valuta, waarbij iedereen binnen de regels die de gemeenschap zelf maakt, kan bepalen wanneer je er toegang toe hebt en wat je ermee wilt doen.

Naast Bitcoin zijn alle andere cryptovaluta’s op de huidige markt, ook wel alternatieve munten (altcoins) genoemd, ook op deze technologie gebaseerd, er zijn zoveel verschillende cryptovaluta’s omdat ze allemaal een eigen digitaal project ondersteunen. De gedecentraliseerde digitale projecten kunnen niet zonder de cryptovaluta’s, want die zorgen ervoor dat de tokenhouders zeggenschap hebben over de voortgang van een project, in plaats van dat één centrale entiteit bepaald wat er wel en niet gebeurt.

Welke crypto kopen?

Bitcoin

Bitcoin (BTC) is zoals gezegd de cryptovaluta waarmee het allemaal begon. Het werd in 2009 door een persoon of groep personen onder de naam Satoshi Nakamoto op de markt gebracht als antwoord op de financiële crisis van 2008 met als doel om de financiële wereld te revolutioneren met het digitale betaalmiddel. In eerste instantie werd het nog met veel scepsis bekeken, maar de waarde van één Bitcoin is in 12 jaar van een fractie van één cent gestegen naar ruim 50.000 euro.

De BTC-koersgrafiek van 2021. Bron: CoinGecko

Hoewel de technologie van Bitcoin steeds meer achterhaald raakt en het daarom steeds minder handig in gebruik is, is het nog steeds met afstand de populairste cryptovaluta. Ruim 40% van de totale marktwaarde van crypto zit in Bitcoin. Het wordt wel gezien als het goud van de cryptowereld als een goed middel voor de opslag van waarde, omdat het een relatief veilige investering is vergeleken met de veel volatielere altcoins.

Bitcoin steeg aan het einde van 2020 al flink waardoor het stijgingspercentage in 2021 niet zo hoog ligt als vele andere cryptovaluta, maar het is toch verdubbeld. Ook voor 2023 is de verwachting dat BTC veel stabieler zal zijn dan de meeste altcoins, maar dat lijkt niet te betekenen dat de groei hier op gaat houden. El Salvador werd in het najaar van 2021 het eerste land dat Bitcoin bijna overal in het land als geldig betaalmiddel accepteert en de snel groeiende adoptie van cryptovaluta in het algemeen maakt dat de toekomst voor Bitcoin er positief uitziet.

Voordelen van Bitcoin

 • Grote bekendheid
 • Populariteit als ‘de oorspronkelijke cryptovaluta’
 • Relatief stabiel en wordt daarom gezien als het digitale goud

Nadelen van Bitcoin

 • Achterhaalde technologie
 • Niet handig voor dagelijks gebruik

Bitcoin kopen? Dit kan bij de beste Nederlandse crypto exchange Bitvavo

Ethereum

Ethereum (ETH) is de tweede grootste cryptovaluta op de markt en wordt wel gezien als de grootste bedreiging voor de kroon van Bitcoin als grootste en belangrijkste cryptovaluta. Ethereum heeft de zogenaamde smart contracts als belangrijkste gebruiksmogelijkheid.

Deze contracten geven twee partijen de mogelijkheid om een contract af te sluiten die op de blockchain opgeslagen wordt. Het contract wordt automatisch uitgevoerd als aan de voorwaarden die in het contract staan voldaan wordt, zonder tussenkomst van een persoon of entiteit die dit goedkeurt.

Daarnaast is het een belangrijk systeem voor ontwikkelaars van gedecentraliseerde apps (dApps). Ethereum is een handige gebruiksvriendelijke blockchain die ontwikkelaars kunnen gebruiken om hun dApps op te laten draaien. De populariteit van crypto is in 2021 ontzettend gegroeid en er zijn op het moment van schrijven rond de 3000 cryptovaluta’s die op het Ethereum-netwerk draaien.

Die populariteit is ook met een keerzijde gekomen, het netwerk is niet berust op zoveel gebruik en daarom zijn de vergoedingen voor het uitvoeren van acties op het netwerk, de zogenaamde gas vergoedingen, ongekend gestegen.

Om dat tegen te gaan zijn de ontwikkelaars achter Ethereum bezig met een grote upgrade (ETH2) die naar verluidt richting het einde van 2023 of begin 2023 geïmplementeerd gaat worden. Die upgrade is bedoeld om de congestie op het netwerk te verminderen, waardoor de netwerkvergoedingen drastisch omlaag moeten gaan.

De prijs van ETH heeft in 2021 een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De prijs begon 2021 onder de 600 euro en is in 2021 honderden procenten gestegen. Betekent dat het einde van de groei van ETH? Waarschijnlijk niet.

De ETH-koersgrafiek van 2021. Bron: CoinGecko

Ontwikkelaars zijn over het algemeen een groot fan van het gebruiksgemak van ETH en omdat dApps beter met elkaar samenwerken als ze op hetzelfde netwerk draaien, heeft Ethereum een grote voorsprong op andere netwerken die dezelfde functies aanbieden. Mocht Ethereum het probleem van de hoge netwerkvergoedingen echter niet snel op kunnen lossen, dan bestaat de kans dat een ander netwerk de positie van Ethereum als belangrijkste netwerk overneemt. Dat scenario is voorlopig echter nog niet aan de orde.

Voordelen van Ethereum

 • Populairste netwerk voor smart contracts en gedecentraliseerde Apps
 • Grote gebruiksgemak voor dApps ontwikkelaars
 • Het is uitgebreid gebruikt en heeft laten zien een betrouwbaar en goed platform te zijn

Nadelen van Ethereum

 • In zekere zin slachtoffer geworden van het eigen succes doordat het netwerk nog niet klaar is voor de snelle groei in populariteit
 • Hoge netwerkvergoedingen en lage transactiesnelheid voor acties en transacties op het ETH netwerk

Ethereum kopen? Dit kan bij de beste Nederlandse crypto exchange Bitvavo

Binance Coin

Mocht je je afvragen waar crypto te kopen, dan is de Binance cryptobeurs één van de opties. Binance Coin (BNB) is de eigen munt van Binance. Volgens CoinMarketCap is Binance de grootste marktplaats voor het kopen, verkopen en verhandelen van crypto op de huidige cryptomarkt. Het platform heeft daarom zijn eigen digitale munt die het platform en de verschillende producten ondersteunt. Daarnaast hebben ze ook de Binance Smart Chain, een eigen netwerk waar andere cryptovaluta’s op kunnen draaien.

De uitwisseling kwam in 2017 op de markt en is sindsdien zo snel gegroeid dat het in no-time de belangrijkste cryptobeurs werd. Met de Binance academy hebben ze allerlei educatieve middelen om mensen over de cryptomarkt te leren en ze bieden een grote verscheidenheid aan handelsproducten aan.

Binance is in 2021 gegroeid naar de derde grootste cryptovaluta op basis van marktkapitalisatie, maar het is onderweg wel flink wat hobbels tegengekomen. Binance is niet gedecentraliseerd en zoekt regelmatig de grenzen van de regelgeving op, waardoor ze al regelmatig in de clinch hebben gelegen met financiële toezichthouders in onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en Japan. Ondanks dat is Binance Coin in 2021 sterk gegroeid en heeft het een stijging van bijna 2000% gezien.

De BNB-koersgrafiek van 2021. Bron: CoinMarketCap

Voordelen Binance Coin

 • Grootste cryptobeurs op de markt
 • Eigen netwerk waar andere cryptovaluta’s op kunnen draaien

Nadelen Binance Coin

 • Regelmatig problemen met financiële toezichthouders
 • In tegenstelling tot de meeste cryptovaluta’s is het een bedrijf en daarom voor een groot deel gecentraliseerd

Binance coin kopen? Dit kan bij de grootste internationale crypto exchange Binance

Solana

Van de top 10 cryptovaluta’s heeft Solana (SOL) in 2021 de meeste groei doorgemaakt. In 2021 is de prijs van SOL meer dan 10.000% gestegen. Het Solana netwerk werd pas in maart 2020 op de markt gebracht en is daarom in 2021 pas naar grote hoogtes gestegen, nu het steeds meer gebruikt wordt door ontwikkelaars van andere projecten. Het wordt gezien als één van de belangrijkste concurrenten van Ethereum voor dApp ontwikkelaars vanwege de hoge transactiesnelheid en minimale vergoedingen voor het gebruik van het netwerk.

De SOL-koersgrafiek van 2021. Bron: CoinMarketCap

Solana doet pas sinds halverwege 2021 echt mee en staat voornamelijk bekend vanwege de ongekende transactiesnelheid. Om een vergelijking te maken. Het aantal transacties per seconde (TPS) op het Solana netwerk ligt op 50.000, terwijl die op Ethereum op 15 tot 45 TPS ligt. Zelfs als de upgrade naar ETH2 doorgevoerd wordt zal de TPS nog veel lager liggen dan 50.000.

Het aantal gedecentraliseerde Apps dat op Solana loopt groeit dus razendsnel en het netwerk profiteert optimaal van de problemen bij de concurrenten, maar omdat Solana nog relatief nieuw is hangen er nog vraagtekens rondom de betrouwbaarheid van het netwerk. Zo had Solana in september van 2021 een netwerkonderbreking van liefst 17 uur en daarom kan het nog wel even duren voordat het netwerk de positie van Ethereum als favoriete netwerk voor ontwikkelaars van dApps overneemt.

Het Solana netwerk groeit sterk en de ontwikkelaars achter het netwerk hebben besloten om de decentralisatie verleidelijk te laten verlopen. Dat is een proces van jaren waardoor het netwerk op het moment van schrijven nog erg gecentraliseerd is.

Voordelen Solana

 • Extreem hoge transactiesnelheid en lage netwerkvergoedingen
 • Potentie om Ethereum te bedreigen als belangrijkste netwerk voor dApps

Nadelen Solana

 • Betrouwbaarheid op de lange termijn onduidelijk, waardoor ontwikkelaars van dApps met Solana een groter risico nemen dan met Ethereum
 • Nog lang niet volledig gedecentraliseerd

Solana kopen? Dit kan bij de beste Nederlandse crypto exchange Bitvavo

Cardano

Een groot deel van dit jaar werd Cardano (ADA) gezien als de belangrijkste concurrent van Ethereum als hét netwerk voor dApps. Het project bestaat al jaren en is voornamelijk dit jaar sterk gegroeid. Cardano staat bekend als de wetenschappelijk geteste cryptovaluta en heeft allerlei belangrijke use cases in de echte wereld. Zo heeft het een aantal samenwerkingen met overheden in ontwikkelingslanden om processen op de blockchain te bewaren en echtheid te garanderen. Het heeft meerdere peer-reviews gehad en is daarmee uniek in de wereld van crypto. Het heeft in 2021 een stijging gezien van meer dan 800%. Toch bestaan er ook vraagtekens rondom Cardano.

De ADA-koersgrafiek van 2021. Bron: CoinMarketCap

Als het gaat om de implementatie loopt ADA namelijk achter op Ethereum en zelfs Solana. De ontwikkelaars achter Cardano gaan voor de gestage aanpak en steken veel tijd in het perfectioneren van het netwerk. De adoptie door dApp ontwikkelaars gaat daarom langzamer dan bij de andere netwerken. In september werd de laatste grote upgrade met smart contracts doorgevoerd, waardoor het nu nog beter met Ethereum kan concurreren, maar sindsdien is het relatief stil rondom Cardano.

Cardano en Solana zijn volop in de race om zich als grootste bedreiging van Ethereum te positioneren en Cardano heeft een stabiele basis van waaruit het project verder door kan groeien, maar het risico is dat ze te langzaam handelen in de snel veranderende markt en daardoor overvleugeld worden door andere netwerken.

Voordelen Cardano

 • Wetenschappelijk getest
 • Levensverbeterende use cases in de echte wereld door samenwerkingen met overheden van ontwikkelingslanden

Nadelen Cardano

 • Voorzichtige benadering van ontwikkelaars, waardoor ze achterop raken in de wedloop met andere netwerken
 • Wordt nog niet op grote schaal gebruikt door ontwikkelaars van crypto projecten

Cardano kopen? Dit kan bij de beste Nederlandse crypto exchange Bitvavo

Crypto.com Coin

Crypto.com (CRO) is het eigen token van de Crypto.com cryptobeurs. In de eerste helft van 2021 miste de beurs de slag als het gaat om bekendheid ten opzichte van andere cryptobeurzen, maar de munt is voornamelijk aan het einde van 2021 flink in waarde gestegen vanwege een agressieve marketing campagne. Het Crypto.com logo heeft een permanente plaats in de formule 1, basketbal en voetbal en heeft met Matt Damon ook één van de grote namen in de filmindustrie voor zich gestrikt.

De YTD-koersgrafiek van CRO. Bron: CoinMarketCap

Crypto.com levert een eigen crypto creditcard waarmee je beloningen kunt verdienen die in Crypto.com tokens uitbetaald worden. Veel van de cryptobeurzen staan onder grote druk van financiële toezichthouders voor een striktere regulering en Crypto.com is daarop geen uitzondering. Net als Binance is het een gecentraliseerde beurs, waardoor de toezichthouders veel meer grip kunnen krijgen op een cryptovaluta zoals deze. In tegenstelling tot Binance heeft Crypto.com geen eigen netwerk, waardoor de doorgroeimogelijkheden op dit moment minder groot zijn.

Voordelen Crypto.com Coin

 • Als klant van de beurs kun je beloningen en extra Crypto.com tokens verdienen met hun eigen creditcard
 • De adoptie van crypto groeit en beurzen zoals Crypto.com spelen daar een belangrijke rol bij

Nadelen Crypto.com Coin

 • De financiële toezichthouders oefenen flinke druk uit op de cryptobeurzen, wat in het ergste geval zelfs tot sluiting van de beurs en/of een ernstige devaluatie van de munt kan leiden.
 • Het is een gecentraliseerde cryptovaluta

Crypto.com coin kopen? Dit kan bij de grootste internationale crypto exchange Binance

Welke NFT coins kopen

Bovenstaand zijn de belangrijkste cryptovaluta’s van dit moment die grote potentie hebben, maar ook grote risico’s met zich meebrengen. Er zijn in de afgelopen tijd echter nog een aantal stromingen sterk in opkomst in de cryptowereld; NFT’s en Metaverse. Is het interessant om daarin te investeren? Met het antwoord op die vraag probeer ik je in het volgende deel van dit artikel te helpen

Wat is een NFT?

De Non-Fungible Tokens (NFTs) zijn één van de belangrijkste crypto ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Non-Fungible betekent niet inwisselbaar, uniek. Dat betekent dus dat een NFT niet inwisselbaar is zoals bijvoorbeeld een munt. Als je één euro inruilt voor een andere euro heb je nog steeds dezelfde munt, maar elke NFT is dus uniek. Populaire NFTs zijn digitale kunst, ruilkaarten van sporten of spellen, muziek en in-game items.

Enjin Coinwelke cryptocurrency coins kopen

De NFT is een stukje codering waar je de naam van de maker en eigenaar in op kan slaan. Je kunt er ook in coderen dat de maker een deel van de opbrengst van de digitale kunst krijgt bij een handelsovereenkomst. Enjin (ENJ) brengt al die dingen bij elkaar, op hun platform kun je NFTs creëren en verhandelen.

De in-game items, maar ook de digitale kunstvoorwerpen kun je voor gebruiken voor je persoonlijke verzameling, maar met name in de Metaverse wereld zijn ze ontzettend populair en nuttig. Wat de Metaverse is, daar ga ik straks dieper op in.

Enjin Coin heeft daar in 2021 sterk van geprofiteerd. De munt is sterk in waarde gestegen en heeft als basis netwerk van de virtuele wereld een ontzettende potentie om de komende jaren door te blijven groeien.

Enjin Coin kopen? Dit kan bij de beste Nederlandse crypto exchange Bitvavo

Axie Infinity welke crypto nft kopen

Axie Infinity (AXS) wordt wel gezien als een token voor NFTs en als Metaverse. Het is een online-game waar je land kunt verdienen en dieren (axies) kunt fokken en verhandelen. Al die dieren zijn NFTs en Axie Infinity is dus een belangrijke handelsplaats voor NFTs.

AXS brak in 2021 pas echt door en was één van de munten met de grootste stijging binnen één jaar. Omdat de NFT wereld nog lang niet uitgegroeid lijkt, heeft ook Axie Infinity de potentie om nog veel verder te groeien, maar omdat de munt in 2021 een enorme groei heeft doorgemaakt, zal AXS nooit meer dezelfde groeipercentages bereiken als in het succesvolle 2021.

Axie Infinity kopen? Dit kan bij de beste Nederlandse crypto exchange Bitvavo

Tezos Tezos crypto kopen

Tezos (TXS) is de cryptomunt die het Tezos netwerk aanstuurt. Op het netwerk kunnen onder andere NFT-marktplaatsen draaien. Het heeft al een aantal minder bekende NFT-marktplaatsen zoals bijvoorbeeld Hicetnunc en Kalamint op het netwerk lopen.

Tezos bestaat al heel wat jaren, maar heeft in de beginfase ontzettend veel problemen gekend. Na zijn roerige eerste jaren met allerlei rechtszaken tegen de ontwikkelaars zijn inmiddels vrijwel alle juridische problemen opgelost. Mede vanwege die problemen heeft Tezos de afgelopen jaren niet de verwachte groei doorgemaakt. Ondanks dat Tezos het vertrouwen van crypto investeerders nog steeds niet helemaal heeft teruggewonnen, heeft het door zijn positie in de wereld van NFT’s echter nog steeds de potentie om verder te groeien.

Tezos kopen? Dit kan bij de beste Nederlandse crypto exchange Bitvavo

Hoe zit het dan met de Metaverse en crypto’s?

In het laatste kwartaal van 2021 kwam de term Metaverse ineens sterk in de mode en de cryptovaluta’s die aan de Metaverses verbonden zijn zagen een sterke stijging. Maar wat is het nu eigenlijk?

Metaverse is een term die in 1992 voor het eerst gebruikt werd voor een op de realiteit gebaseerde virtuele wereld. Met de groei van het internet is deze virtuele wereld waar gebruikers met avatars in een alternatieve wereld dingen uit de echte wereld kunnen doen in een stroomversnelling terecht gekomen en Facebook eigenaar Mark Zuckerberg deed nog een schepje bovenop de populariteit door de bedrijfsnaam Meta in te voeren en te benoemen dat hij in de Metaverse de sociale netwerken van de toekomst ziet.

In de echte wereld is Fortnite al jaren het bekendste voorbeeld van een Metaverse en dat de term ook in de cryptowereld belangrijk zou worden was onvermijdelijk.

Decentraland Decentraland crypto kopen welke

Decentraland (MANA) draait bijvoorbeeld om Genesis City, een virtuele stad waar je land kunt kopen, huizen kunt bouwen, concerten kunt bezoeken en waar winkelcentra voor NFT’s bestaan.

NFTs zijn in de Metaverse van groot belang, want alle unieke items van gebruikers, zoals kleding, horloges, kunst aan de muur en alle producten die winkels verkopen zijn NFT’s. Gebruikers hebben hun eigen avatar waardoor ze in Decentraland met andere gebruikers kunnen communiceren.

Een kijkje in de wereld van Decentraland.  Bron: Decentraland

Decentraland kopen? Dit kan bij de beste Nederlandse crypto exchange Bitvavo

The Sandbox

Ook The Sandbox (SAND) groeide in het najaar van 2021 naar ongekende hoogtes. Het  is een Metaverse vergelijkbaar met die van Decentraland waarin mensen LAND kunnen kopen, digitale objecten kunnen creëren in de vorm van NFTs en met elkaar kunnen communiceren en handelen.

The Sandbox is in 2021 belangrijke samenwerkingen aangegaan met partijen als OpenSea (Één van de grootste marktplaatsen voor NFT’s) en The Walking Dead, waardoor ze nog lang niet uitgegroeid lijken.

The Sandbox kopen? Dit kan bij de beste Nederlandse crypto exchange Bitvavo

My Neighbor Alice

My Neighbor Alice (ALICE) is een andere Metaverse die sterk in opkomst is. Net als bij Decentraland en The Sandbox kun je ook in My Neighbor Alice je eigen stuk land bezitten om dingen op te verbouwen. Daarnaast kun je met het eigen ALICE token NFTs verzamelen en verhandelen.

Top 10 van Metaverse tokens van 3 december 2021. Bron: CoinMarketCap

Axie Infinity, Decentraland en The Sandbox behoren nu al tot de belangrijkste cryptovaluta’s op de markt, waardoor de kans op duizenden procenten groei bij die munten een stuk kleiner wordt. Er komen ongetwijfeld echter nieuwe crypto’s op de markt met een belangrijk nut voor NFT’s en Metaverses en hoewel de risico’s bij die coins groter zijn, kan ook de winst exponentieel groter zijn.

MyNeighbourAlice kopen? Dit kan bij de beste Nederlandse crypto exchange Bitvavo

Welke crypto nu kopen?

De cryptowereld is in 2021 explosief gegroeid, maar dat betekent niet dat het einde van de groei al in zicht is. Omdat crypto nog steeds een relatief nieuw concept is in de financiële wereld, is de industrie nog steeds erg volatiel. Financiële regelgevers over de wereld proberen grip op de cryptomarkt te grijpen door regulering in te voeren. Hoewel dat op de korte termijn vaak tot dalingen leidt op de cryptomarkt, kan dit op de lange termijn juist tot een gezondere industrie leiden, waarin steeds meer en meer mensen op een veilige manier kunnen investeren. Daarom zijn de vooruitzichten voor de belangrijkste cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum, Solana en Cardano erg positief.

Binnen de cryptowereld worden NFT’s en Metaverses echter steeds belangrijker. Onder andere door de interesse van Zuckerberg in de Metaverse, lijken tokens als Enjin, Decentraland en The Sandbox ondanks de onvermijdelijke volatiliteit een goede investering voor 2023.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs