4 mei, Dodenherdenking Wieringen

Wieringen – Wieringen herdenkt woensdag 4 mei de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en de Politionele Acties in het voormalig Nederlands-Indië. Het thema van de herdenkingsbijeenkomst is rassenzuivering. De dienst ‘De vergeten genocide van Roma en Sinti’ gaat over het lot van de circa één miljoen vermoorde Sinti en Roma. De dodenherdenking begint om 18.30 uur in de Hippolytuskerk en wordt live op de radio uitgezonden door RTV Noordkop. Om 19.30 uur volgt een stille tocht naar begraafplaats Zandburen. Daar wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.
De nazi’s waren van mening dat het ene mensenras beter was dan het andere. Ze probeerden wetenschappelijk te bewijzen dat hun eigen volk, het Germaanse ras, het allerbeste was. Verschillende groepen mensen werden als minderwaardig beschouwd en moesten worden uitgeroeid, omdat zij anders het Germaanse ras in gevaar zouden kunnen brengen. De nazi’s beschouwden de Roma en de Sinti (bij velen bekend onder de naam ‘zigeuners’) als inferieur, en dus gevaarlijk. Tijdens de dienst wordt het verhaal vertolkt van het Sinti-meisje Lalla dat het vernietingskamp Auschwitz overleeft.
Herdenkingsdienst
Tijdens de herdenkingsdienst worden teksten voorgelezen door wethouder Th. Groot, als vertegenwoordiger van de gemeente Hollands Kroon, en leden van het Comité 4 mei. Gastrollen worden gespeeld door Mandy den Hollander, Levi Leever en Rien Korderijnk. De herdenking wordt muzikaal ondersteund door Jan Dekker (orgel), Gerard Gerritse (contrabas), Loes Keijzer (alt-solist), het Museumkoor en de kindercantorij van de Stichting Culturele Kring Wieringen, onder leiding van dirigent Marco Mosk.
Canadees bezoek
Tijdens de herdenking worden de namen genoemd van de omgekomen Wieringers en van de geallieerden die met hun vliegtuigen op Wieringer grondgebied zijn neergestort. Onder hen was James Edgar Donald Craigie. Twee Canadese familieleden van Craigie, de heer en mevrouw Lowry, zullen bij de herdenkingsdienst aanwezig zijn.
De Wieringer Veteranen vormen een erewacht bij de graven van de geallieerden. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht gehouden. Daarna zingen de koren het eerste couplet van het volkslied. De heer Groot legt samen met Jente Dekker en Sil van der Welle een bloemenkrans namens de gemeente, ook de heer en mevrouw Lowry zullen een bloemenkrans leggen.