Vreemde geur in de Noordkop blijkt afkomstig te zijn van kuilgras en is giftig


DEN HELDER – Er zijn meerdere meldingen gedaan over een vreemde lucht in en rond Den Helder. Veel mensen hadden last van hoofdpijn of prikkende ogen door de stank.
De gemeente Den Helder laat op hun website weten dat er uit verschillende wijken meldingen zijn gekomen. De brandweer heeft vandaag metingen gedaan, maar daar kwamen geen verontrustende resultaten uit. De gemeente zegt dat de regionale uitvoeringsdienst vermoedt dat de lucht veroorzaakt wordt door kuilgras. NH Nieuws sprak verschillende mensen in Den Helder. Een man vertelt dat hij al meerdere dagen last heeft van de stank. Hij zegt dat de vreemde lucht erg op teer lijkt. 

Hoofdpijn

Op Twitter hebben inwoners van de stad ook gereageerd. “Mag hopen voor de gemeente dat die lucht niet slecht is voor de gezondheid! In ieder geval wel hoofdpijn!”, schrijft Wiltrude Turnhout als reactie op het bericht van de gemeente.  

Nitreuze gassen

Wanneer gras wordt ingekuild kunnen hier giftige gassen bij vrijkomen, dit noemt men nitreuze gassen en is een gevaar waar men zich gedegen bewust van moet zijn. De vorming van nitreuze gassen begint direct nadat gras is ingekuild met een piek zo rond de 5e dag van inkuilen en na 10 dagen zijn deze gassen weer verdwenen. Het is een zichtbaar gas, zodra men bij kuilgras een gelig tot roodbruine verkleuring van de lucht ziet met een stekende geur dan is dit NO2 of stikstofdioxide. Behalve giftig is het gif ook bijtend en in contact met de huid, ogen en slijmvliezen wordt er salpeterzuur gevormd.
Jaarlijks vallen er slachtoffers door nitreuze gassen en het is gevaarlijk bij aanraking met de huid en bij inademing en kunnen er chemische brandwonden ontstaan. Ademt u de lucht in dan is er grote kans op schade aan de longen, een schade die pas na enkele uren na blootstelling aan het gas kan ontstaan. Deze ziekte noemt men ook wel de ‘Silovullersziekte’.

Vervlieging

De nitreuze gassen die vrijkomen bij het kuilen van gras is alleen in de direct omgeving gevaarlijk voor de gezondheid, buiten een straal van 500m is de risico door vervlieging van het gas vrijwel nihil en op een enkel geval van hoofdpijn na niet gevaarlijk voor de mens en dier.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs