Dood zeldzame Lammergier had voorkomen kunnen worden zeggen expert

WIERINGERMEER – De dood van de Lammergier afgelopen woensdag vlakbij Kreileroord in de Wieringermeer had kunnen worden voorkomen als er gebruik zou worden gemaakt van stilstandsvoorzieningen op de windmolens. Dit zegt o.a. Hans Pohlman van de Vulture Conservatisme Foundation, de vereniging die zich bezighoudt met het in stand houden van de Gierenpopulatie in Europa.

Volgens Pohlman is de Lammergier een zeer zeldzame vogel in Europa en die zich woensdag dood heeft gevlogen tegen 1 van de windmolens langs het Lange Middenmeertocht vlakbij Kreileroord. De vogel was voorzien van een zender waardoor deze op de voet kon worden gevolgd waar hij verbleef. Zo weet men dan ook dat de vogel uit Frankrijk naar de Wieringermeer is komen vliegen, diverse mensen hebben de vogel boven Medemblik waargenomen maar dachten dat het een buizerd was.

Tekst loopt door onder de foto

De route die de Lammergier heeft gevlogen (Foto: The Vulture Conservation Foundation)

De Lammergier heeft de nacht doorgebracht in het Robbenoordbos waar hij woensdagochtend weer de lucht in vloog richting andere oorden. De vogel werd gevolgd tot het moment dat hij tegen de windmolen aanvloog en het leven liet. Pohlman liet woensdag weten er goed ziek van te zijn, zeker omdat het niet nodig was dat deze vogel zich dood zou vliegen tegen een windmolen. Pohlman vertelt hoe in Zeeland windmolens zijn voorzien van detectoren die er voor moeten zorgen dat windmolens stil staan als er grote roofvogels als arenden en gieren komen aanvliegen. (Note redactie: ook in onze omgeving worden o.a. Zeearenden en Visarenden veel vaker waargenomen en lopen dus kans om tegen een molen aan te vliegen)

Voor Angèle, de naam die de Lammergier van The Vulture Conservation Foundation meekreeg, komt het helaas allemaal te laat. De op 21 februari 2020 geboren Lammergier zag het daglicht in een dierentuin in Tsjechië. Angele werd op 28 mei 2020 in Baronnies, Frankijk uitgezet, uitgerust met een GPS-zender.  De winter bracht Angèle door in de Provence en het Centraal Massief om daarna door te vliegen naar het noordwesten. Parijs werd op 22 mei aangedaan, op 23 mei werd hij gespot boven Duinkerken om op 24 mei Nederland binnen te vliegen bij Ouddorp en daarna via Rotterdam, Amsterdam, Hoorn, Medemblik naar zijn slaapplaats in het Robbenoordbos te vliegen. Woensdagochtend rond half 9 koos hij weer het luchtruim waar hij tientallen windmolens wist te omzeilen maar alsnog om half 10 tegen de fatale windmolen aanvloog.

Foto boven: Angèle getoond door Hans Pohlman die de overleden vogel is komen ophalen.