Bergers neergestorte bommenwerper Nieuwe Niedorp vinden botresten

NIEUWE NIEDORP – Tijdens de eerste dagen van de bergingsoperatie van de Wellington bommenwerper in Nieuwe Niedorp zijn enkele summiere botfragmenten aangetroffen en kleine delen van vliegerkleding, zoals een stuk van een trui en de zool van een laars. De vondsten worden voor nader onderzoek overgebracht naar het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) in Soesterberg.

Eind mei is Defensie, samen met een civieltechnische aannemer, gestart met het bergen van de Vickers Wellington in Nieuwe Niedorp. Omdat de kans groot werd geacht dat er stoffelijke resten van een of meerdere bemanningsleden tijdens de berging teruggevonden zouden worden, is deze berging in het kader van het Nationaal bergingsprogramma uitgevoerd.

Interview met Jan Jonker(94) Nieuwe Niedorp maakt veel tongen los in Hollands Kroon én daarbuiten

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Screenshot NOS reportage

Bijna tachtig jaar geleden, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hij wakker van een luchtgevecht tussen een Duitse nachtjager en een Raf bommenwerper. Even later zag hij hoe de bommenwerper neerstortte in de Kostverlorenpolder in Nieuwe Niedorp. Zijn verhaal is dankzij een bijdrage van de Hollands Kroonse Uitdaging opgetekend en wereldkundig gemaakt door de Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland.

Onlangs was Jan Jonker te zien in het NOS-journaal, waar hij voor de camera nogmaals zijn verhaal deed. Zie: npostart.nl/nos-journaal/03-06-2021 Onderwerp start na 21 minuten en 45 seconden.

Slechts een overlevende

De Vickers Wellington bommenwerper van het 311 (Czech) squadron van de Royal Air Force werd tijdens de Tweede Wereldoorlog neergeschoten door een Duitse nachtjager. Slechts een van de bemanningsleden overleefde de crash. Van de andere vijf bemanningsleden was niets teruggevonden. De Tsjechische autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de vondst.

<h2″>Zekerstellen stoffelijke resten

De berging duurt nog een aantal weken. Daarna worden de wrakdelen voor onderzoek vervoerd naar vliegbasis Woensdrecht.

Foto: Een andere Vickers Wellington dan die bij Nieuwe Niedorp

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs