Alles wat je nooit durfde te vragen over mondkapjes

HOLLANDS KROON – Sinds de globale coronacrisis zijn mondkapjes niet aan te slepen. Fabrikanten zullen in hun nopjes zijn! Maar hoe werken ze nou precies en waarom zijn ze nodig?

Je hebt er vast al een heleboel gekocht of zelfs weer weggegooid – in dat laatste geval hopelijk omdat je mondkapjes voor enkel gebruik droeg. Sterker nog, misschien heb je de naaimachine of zelfs de klassieke naald en draad erbij gepakt, vergezeld van een lap stof en enkele elastiekjes, om zelf je eigen maskertjes samen te stellen! Natuurlijk, leuk is anders – het feit dat je mondmaskers moet dragen, althans. Maar we moeten toch van de nood een deugd maken, niet waar?

En hopelijk lukt het je om het hoofd boven water te houden. De coronacrisis heeft al veel roet in het eten van vele mensen gegooid. Zaken hebben moeten sluiten en andere ondernemers zitten met de handen in het haar omdat hun zaak niet open mag. Bovendien draait men in de zorg op volle toeren om patiënten te behandelen en is men begonnen met inenten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Dus er zit een gouden randje aan dit donkere plaatje! Nog even doorbijten en dan kunnen we ons normale leven weer oppakken. Voor nu is mondkapjes kopen – en dragen – het devies. Maar welke verschillende soorten zijn er en welk specifiek nut hebben die dan eigenlijk? Tijd voor antwoorden op de meest prangende vragen.

De verschillende soorten mondkapjes

Wablief, verschillende soorten? Is de een dan soms beter dan de andere? Ja, in principe wel en dat moet ook. De soort die door gewone burgers wordt gedragen wordt bestempeld als een niet-medisch mondkapje. Hiermee wordt de overdracht van het coronavirus vertraagd: in principe draag je het dus vooral ter bescherming van anderen.

Medische professionals zie je een wit (type 2) of blauw (type 2B) mondkapje dragen. Deze laatste variant beschermt het beste, want die is waterdicht. Oftewel, bloed en speeksel en andere lichamelijke vloeistoffen hebben geen negatieve invloed op de drager zodra die met het mondmasker in aanraking komen.

Mensen in de iets minder intensieve zorg – dis dus niet zo snel met open wonden of de verzorging daarvan belast zijn – dragen meestal een wit mondkapje.

Hoe hoor je een mondkapje nou precies te gebruiken?

Dat zou heel simpel moeten zijn, maar ook hier komen weer kleine regels bij kijken. Helaas blijkt namelijk nog lang niet iedereen in de praktijk te snappen dat de naam ‘mondkapje’ niet te letterlijk moet worden genomen. Deze moet namelijk over kin, mond én neus worden gedragen. Alle gebrek aan comfort ten spijt.

Verder hoor je 30 seconden voordat je het mondkapje omdoet je handen uitvoerig te wassen. Daarna pak je het masker bij de elastiekjes vast en leg je ze om je oren. Nu moet het masker perfect op je gezicht zijn aangesloten: dat houdt in dat er geen lucht langs je gezicht mag ontsnappen zodra je in het masker ademt.

Minstens zo belangrijk is dat je een enkel masker nooit langer dan drie uur achter elkaar draagt en ook weer af doet door deze enkel bij de elastiekjes vast te pakken.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs