Bitcoin verwachting

De Bitcoin (BTC) koers is het afgelopen jaar flink gestegen en de verwachtingen voor de koers 2023 zijn ook zeer positief. Steeds meer beleggers zien het nut in van beleggen in Bitocin. Maar wat is BTC precies, en wat zijn de geplande ontwikkelingen voor het komende jaar? Hoe kun je zeker weten dat BTC de coin is om in te beleggen?

Hier in dit artikel gaan we iets dieper in op het project achter Bitcoin om beter te begrijpen wat de toekomstverwachtingen zijn. Zaken zoals wie er achter zit en wat het project inhoudt, wat de geplande ontwikkelingen zijn en wie het development team is, zijn erg belangrijk om te weten als belegger. Zo kun je namelijk een doordachte keuze maken wanneer je besluit te beleggen in BTC

Ook gaan we iets dieper in op de crypto exchanges, en nemen Binance en Bitvavo als voorbeeld.

De start van de cryptorevolutie

De principes achter Bitcoin verschenen voor het eerst in een whitepaper met de titel “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, dat eind 2008 online werd gepubliceerd door een persoon of groep onder de naam Satoshi Nakamoto. Ondanks vele speculaties weet tot dusver niemand wie er achter dit pseudoniem zit en is deze naam misschien wel het grootste mysterie van het digitale tijdperk.

De whitepaper beschreef een oplossing voor digitale waardeoverdracht zonder tussenpersoon. “Wat nodig is, is een elektronisch betalingssysteem dat is gebaseerd op cryptografisch bewijs in plaats van op vertrouwen, waardoor twee partijen rechtstreeks met elkaar transacties uitvoeren zonder de noodzaak van een vertrouwde derde partij”, schreef Satoshi Nakamoto. Nakamoto bedacht een paar, met elkaar verweven, concepten: de Bitcoin privésleutel, een reeks willekeurige cijfers en letters die een virtuele kluis ontgrendelt, grootboek dat blockchain wordt genoemd. Er werd een oplossing geboden in de vorm van een peer-to-peer valutasysteem dat in 2009 werd officieel onder de naam Bitcoin werd gelanceerd.

Wat is Bitcoin (BTC)?

Bitcoin is veruit de bekendste cryptocurrency. Met de eerste succesvolle implementatie van een decentraal betaalmiddel startte BTC de cryptorevolutie. Meer dan twaalf jaar na de whitepaper en 10.000+ cryptovaluta’s verder staat Bitcoin nog steeds op nummer één. Wat is het geheim van deze ogenschijnlijk onverslaanbare crypto valuta? En heeft Bitcoin in de toekomst ook nog bestaansrecht? Lees er alles over in dit artikel.

Bitcoin is het eerste gedecentraliseerde peer-to-peer elektronische geldsysteem. Dit houdt in dat gebruikers onderling transacties kunnen verrichten zonder tussenkomst van een centrale bank of centrale beheerder. Voor de verificatie van de transacties wordt gebruik gemaakt van cryptografie, dit is versleutelde informatie. Bitcoin heeft een eigen cryptocurrency dat tevens de naam bitcoin heeft. Deze munt wordt vaak aangeduid met de afkorting BTC. Het maximale aantal BTC dat in omloop komt is vastgesteld op 21 miljoen.

Blockchain technologie

De ruggengraat van het Bitcoin netwerk is de blockchain-technologie. Een blockchain is een chronologische keten van transactiedata. Elke transactie is een “blok” dat aan de code is “geketend”, waardoor een permanente registratie van elke transactie wordt gecreëerd. Het is vergelijkbaar met een database. De Blockchain-technologie vormt de kern van meer dan 10.000 cryptocurrencies die na Bitcoin op de markt zijn gebracht.

Proof-of-Work consensusalgoritme

Een van de unieke kenmerken van Bitcoin is het Proof-of-Work (PoW) consensusalgoritme. Hierbij lossen gebruikers cryptografische puzzels op om nieuwe transacties te valideren, dit wordt mining genoemd.

PoW maakt deel uit van het grotere consensusalgoritme dat bekend staat als “Nakamoto Consensus”. Dit consensusalgoritme schiep het precedent voor het Byzantijnse Fault Tolerant (BFT) peer-to-peer valutasysteem dat op een organische manier kon schalen. Tegenwoordig maken veel andere cryptocurrencies gebruik van een variatie van de Nakamoto Consensus.

Mining

Mining is de inzet van een bepaalde hoeveelheid computerbronnen met als doel het vinden van een oplossing voor de cryptografische puzzel. De eigenaren van deze computers staan bekend als “nodes” en worden betaald in BTC als beloning voor hun inspanningen.

Nodes bevestigen onafhankelijk elke transactie. Een voltooid “blok” van transacties wordt toegevoegd aan de steeds groter wordende “keten”, die een volledig, openbaar en permanent record heeft van elke BTC-transacties, de blockchain genoemd.

Door PoW consensusalgoritme is Bitcoin in staat volledig gedecentraliseerd en veilig te zijn. Iedereen kan minen, ook zonder BTC te bezitten. Volgens Nakamoto Consensus wordt schaalbaarheid gerealiseerd door het feit dat iedereen kan toetreden en gebruik kan maken van de langste keten.

Concurrentie en partnerschappen

Bitcoin is ontworpen om op internet te worden gebruikt en is niet afhankelijk van banken of particuliere bedrijven om transacties te verwerken. Steeds meer bedrijven accepteren BTC als betaalmiddel zoals Microsoft, Overstock.com, Expedia, Burger King en KFC. Maar ook door lokaal ondernemers wordt BTC steeds vaker geaccepteerd. Zo zijn er in Arnhem meer dan 90 winkels en horecagelegenheden die BTC accepteren.

BTC automaat

In 2013 werd er in Canada een eerste bitcoin-pinautomaat geplaatst waarbij gebruikers tegen betaling van Canadese dollars BTC in hun wallet konden verkrijgen. Ondanks dat banken en financiële instellingen in de eerste plaats concurrenten zijn, zien we inmiddels steeds meer, al dan niet experimentele, samenwerkingen.

De koers van Bitcoin en alle andere crypto coins heeft een flinke klap gehad in 2022, maar deze zit weer in de stijgende lijn. Ook wordt er steeds meer nieuws uitgebracht omtrent de ontwikkeling en toepasbaarheid van de Bitcoin. Een van de meest recente ontwikkelingen in 2023 is dat de De London Stock Exchange Group Bitcoin gaat aanbieden. Dit soort ontwikkelingen zorgen ervoor dat de analisten voorspellen dat de Bitcoin ook in 2023-2025 flink zal stijgen.

De verwachtingen en ontwikkelingen van Bitcoin project

Bitcoin was in 2009 een gamechanger maar met het tempo van de hedendaagse technologische ontwikkelingen is Bitcoin volgens critici een verouderd systeem heeft dat energie slurpt en langzaam is.

In 2022 vond voor het laatst een update van Bitcoin plaats. De upgrade, Taproot genaamd, was bedoeld om de verwerking van transacties te stroomlijnen en efficiënter te maken qua snelheid en kosten. De upgrade heeft de transactiekosten omlaag gebracht en daarnaast de schaalbaarheid, privacy en slimme contractfunctionaliteit geoptimalisserd.

Bitcoin (BTC) koers verwachting 2023 – 2025

Wanneer we proberen te voorspellen hoe een koers zal bewegen over een langere periode dan is dat elke keer toch heel erg moeilijk. De cryptocurrency koersen zijn erg bewegelijk en zeer gevoelig voor het dagelijkse nieuws. Het is dan ook verstandig om altijd op de hoogte te blijven van het Bitcoin nieuws, en te zien wat de ontwikkelingen zijn. Een verstandige belegger laat zich niet leiden door twitter, maar door websites en bronnen die met accuraat nieuws komen. 

Elke crypto heeft een lang termijn plan met ontwikkelingen op de blockchain technologie, zo ook Bitcoin. Door als belegger hiervan op de hoogte te zijn, en je in te lezen op websites zoals Reddit, kun je een verstandige keuze maken. 

Moet ik BTC kopen?

Waar let je als belegger op wanneer je erover denkt om Bitcoin te kopen? 

Het is altijd zeer verstandig om te kijken naar het project achter de munt. Hoeveel onderzoek wordt er gedaan, en hoe vernieuwend is de crypto? Er zijn op dit moment meer dan duizenden verschillende crypto coins in omloop, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. BTC staat in de top coins van coinmarket, wat wel laat zien dat dit een positieve belegging kan zijn.

Zorg ervoor dat je nooit geld investeert wat je eigenlijk niet kunt missen. De crypto markt is erg volatiel, en er zijn hoge risico’s verbonden bij de investering in crypto.

Wanneer een crypto veel ontwikkelingen op de agenda heeft staan brengt elke ontwikkeling een verwachting, en hiermee vaak een stijging in prijs. Of de ontwikkeling ook succesvol is zal resulteren in een koers stijging, of daling.

Zoals gezegd is een van de belangrijkste aspecten voor elke belegger om naar te kijken zijn eigen financiën, kun je het geld missen? Er is altijd een kans dat je het geld verliest, zo ook bij de Bitcoin koers. En wanneer je wilt investeren voor lang termijn moet je ook in staat zijn om zonder het geld kunnen leven, en hier geen hinder van ondervinden. Soms is het beter elke maand een paar tientjes te investeren, dan ineens 1000 euro, wat je eigenlijk nodig hebt voor de autokeuring en andere rekeningen. Ben hier eerlijk over!

BTC kopen

BTC staat hoog in de ranglijsten, en is op elke crypto exchange te verhandelen. Het kiezen van de juiste crypto exchange kan heel erg persoonlijk zijn, maar we kunnen wel vertellen dat er een aantal zaken goed geregeld moeten zijn. Crypto exchanges zijn (nog) niet gereguleerd zoals wanneer je aandelen koopt. En ook het hebben van een cold wallet is cruciaal. Dit zorgt namelijk dat je jouw crypto veilig kunt bewaren. 

Iets waar veel beleggers gebruik van maken op dit moment is de optie tot staking. Zo kun je wanneer je besluit Bitcoin voor een langere periode vast te houden, een extra rendement verdienen door middel van staken. Ook zijn de kosten van een exchange uiteraard erg belangrijk, als belegger wil je natuurlijk geld verdienen, niet verliezen.

In onze ervaringen zijn Bitvavo en Binance heel erg goed, beide zijn ze voordelig, worden zo hoog aangeschreven. Ook bieden ze een mooi aanbod van diverse crypto aan, zo ook Bitcoin.

Conclusie

Met de komst van Bitcoin in 2009 is de digitale wereld een nieuw tijdperk ingeslagen. Het peer-to-peer netwerk gaat de concurrentie aan met financiële instellingen en banken door transacties tussen twee partijen mogelijk te maken zonder dat daar een derde partij aan te pas komt. Het Proof-of-Stake consensusalgoritme, waarbij miners worden gestimuleerd om elke transactie onafhankelijk te verifiëren, stelt Bitcoin in staat om volledige gedecentraliseerd en veilig te zijn.

Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs