HOLLANDS KROON – Marjon Tolhuis van de ChristenUnie in Hollands Kroon wil van het college weten hoe zij denken over het niet stoppen van uitkeringen aan mensen die (tijdelijk) gedwongen worden opgenomen in een inrichting, dit om te voorkomen dat deze mensen dakloos worden als ze weer uit de inrichting worden ontslagen.
Nu is het zo dat mensen die (tijdelijk) worden opgenomen in een inrichting ook hun uitkering verliezen en daarmee ook hun woonruimte omdat de huur niet langer betaald wordt. Er is wel de mogelijkheid om deze mensen via de bijzondere bijstand een uitkering te verstrekken maar dat is maar voor een korte periode. Daarnaast lopen mensen die hiermee te maken hebben tegen veel bureaucratie op en zijn zij door hun psychische staat niet bij machte om dit te regelen. Ook loopt in deze periode, die vaak weken duurt, de vaste lasten en huisvesting verderop en krijgt men ook nog te maken met schulden.
Staatssecretaris Blokhuis heeft aangegeven dat het kabinet serieus gaat kijken naar dit onderdeel van de Participatiewet. De Nederlandse ggz, NVvP en patiëntenorganisatie MIND willen daar niet op wachten en vinden dat gemeenten per direct moeten stoppen met gebruikmaken van de wet.
Marjon Tolhuis wil nu van het college weten of zij het eens is met de GGZ, NVvP, MIND en de ChristenUnie dat stopzetten van een bijstandsuitkering van mensen die gedwongen zijn opgenomen ongewenst en onwenselijk is. Maar ook of er binnen de gemeente Hollands Kroon ervaringen zijn met deze groep patiënten en het aanvragen van bijzondere bijstand.
Tolhuis wil verder van het college weten op welke wijze de gemeente kan en wil gehoor geven aan de oproep van diverse organisaties en psychiaters om lid 1 van artikel 13 uit de participatiewet niet van toepassing te laten zijn op inwoners van Hollands Kroon die gedwongen worden opgenomen en hun dus hetzelfde te behandelen als diegenen die zich vrijwillig laten opnemen. En of het college bereid is om hier met het GGZ in overleg te gaan zodat deze groep mensen niet te maken gaat krijgen met extra schulden als ze weer naar huis komen.