Code oranje: Aanhoudende extreme hitte

HOLLANDS KROON – De normale temperatuur voor deze tijd in juli ligt rond de 22 á 23 graden, soms even een uitschieter naar 25 graden. Maar dat gaat vanaf morgen zeker t/m vrijdag niet op, de temperaturen gaan ver boven de 30 graden uitkomen, ook hier in onze regio.

Wat moet u doen om deze hitte goed te kunnen verdragen

Mensen moeten hun lichaamstemperatuur constant houden op ongeveer 37 graden. Om dat te bereiken moet het lichaam de warmte afgeven die het continu produceert. Maar hoe raak je warmte kwijt als de omgevingstemperatuur hoger is dan je gewenste lichaamstemperatuur?

Het antwoord is verdamping. Mensen zweten, het zweet verdampt, de warmte die daarvoor nodig is wordt onttrokken aan het lichaam en dat koelt daardoor af. Zo kunnen mensen langere tijd bij temperaturen van 40 of zelfs 45 graden overleven. Maar naarmate er meer vocht in de lucht aanwezig is, wordt de verdamping minder, en dus ook het koelend effect.

1. Draag lichte, luchtige kleding

Donkere kleuren nemen hitte op, terwijl lichtere kleuren hitte afstoten. Draag ook geen donkere pet; je hoofd kan dan oververhit raken.

2. Drink geen ijskoude dranken

Je denkt misschien dat ijskoud water goed is bij warm weer. Maar door ijskoud drinken daalt je lichaamstemperatuur en moet je lichaam hard werken om de temperatuur weer te laten stijgen, waardoor je het extra warm krijgt. Het is beter om bijvoorbeeld (lauw)warme thee te drinken. Drink elke dag minimaal twee liter water, fruitdrank of bouillon.

3. Eet voldoende fruit

Door te zweten verlies je niet alleen vocht, maar ook zout. Het is belangrijk dat deze tekorten weer aangevuld worden. Fruitsoorten die deze tekorten aan kunnen vullen zijn bijvoorbeeld watermeloen, aardbeien, bananen en appels.

4. Beperk sigaretten, alcohol en cafeïne

Door consumptie van deze producten wordt je lichaam extra aan het werk gezet, waardoor je lichaamstemperatuur warmer wordt.

5. Houd ramen gesloten

Misschien wil je overdag de ramen open zetten, maar als het buiten warmer is dan binnen kun je beter de ramen en deuren gesloten houden. Pas ’s avonds, als de buitentemperatuur koeler is dan de binnentemperatuur, kun je alle ramen openzetten om je huis te koelen.

6. Maak je niet druk

Maak je niet druk om de hitte. Als je dit wel doet, komt er stress vrij, waardoor je hartslag verhoogt. Hierdoor moet je lichaam harder werken, waardoor je het nog warmer krijgt. Blijf dus rustig.

7. Onderneem weinig ‘s middags

Tussen 12.00 en 16.00 is het warmste moment van de dag. Probeer tijdens die uren weinig te ondernemen.

8. Neem een lauwwarm(e) bad of douche

Een warme douche of bad heeft hetzelfde effect als een kopje thee drinken. Zet de kraan niet te koud; je lichaam moet dan hard werken om op temperatuur te komen. Bovendien voel je je daarna weer fris.

9. Gebruik een ventilator

Het gebruik van een ventilator of een airconditioning houdt je woning koel.

10. Zet apparaten uit

Alle apparaten produceren warmte. Heb je een apparaat niet nodig? Denk hierbij bijvoorbeeld aan je televisie, laptop of verlichting.

11. Bescherm je tegen de zon

Smeer jezelf in met een zonnebrandcrème als je naar buiten gaat, ook als je in de schaduw blijft.

12. Houd je auto koel

Moet je met de auto op weg? Gebruik dan je airconditioning, zorg voor zonwering, parkeer in de schaduw en neem voldoende water mee voor onderweg.(bron: uwassistent.nl)

[signoff]

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs