Column Kees Zwaan: Trok een tandartsassistente tanden van Wieringers?

Sommige mensen ontwikkelen een panische angst voor de tandarts. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd worden met iemand in een witte jas die in je mond kijkt terwijl je ligt in de tandartsstoel. Al op jonge leeftijd namen wij onze dochters mee naar onze tandarts. Destijds kreeg je een saneringskaart en mocht je ‘gratis’ iedere zes maanden naar de tandarts. Nu is dat wel anders en moet je je óf verzekeren of de behandeling zelf betalen. Mijn dochters waren in ieder geval niet bang voor de tandarts.

Toen de vakbekwame tandarts Middel uit Hippolytushoef zijn praktijk verkocht aan een andere tandarts was mijn dochter dan ook vol van vertrouwen toen zij een behandeling nodig had van de nieuwe tandarts, ervan uitgaande dat Middel zijn praktijk niet zomaar aan de eerste de beste had verkocht. Dat vertrouwen werd echter op grove wijze beschaamd. De nieuwe tandarts maakte er een potje van. De behandeling ging volledig fout. De opgedane schade die zij had veroorzaakt moest in Hoorn door een odontoloog worden hersteld. Dat was in 2012.

In de kranten verschenen artikelen die de nieuwe tandarts betitelden als ‘de vieze tandarts’. De Inspectie had een onaanvaardbare, onhygiënische praktijk geconstateerd waarin niet alleen de instrumenten vies waren, maar zij ook in een vieze jas werd aangetroffen.  De opvolgster van tandarts Middel maakte veel meer fouten en moest zich daarvoor verantwoorden. Bovendien ging zij ook nog failliet en vluchtte halsoverkop naar Duitsland, haar personeel en patiënten beduusd achterlatend.

Het bleek dat de Zahnärztin al eerder in Duitsland brokken had gemaakt en ook elders in Nederland. Maar nu waren haar fouten voldoende reden om haar voorgoed uit het BIG register te schrappen. Dan mag je het beroep niet meer uitoefenen. Curator Joop van der Heijden uit Den Helder heeft de nasleep van haar failliete huishouden moeten oplossen.

Kortgeleden kwam angst voor de tandarts weer ter sprake. De naam van de tandarts die zo in Hippolytushoef had huisgehouden schoot me weer te binnen. Het was een Duitse vrouw, Astrid Schneiderat. Op haar naam googelen bracht bij mij een schrikreactie teweeg. Zij is weer als zelfstandig tandarts en als freelancer begonnen in de omgeving van Bielefeld. Zij kan daar weer gebitten naar de Filistijnen helpen. Nu zij in Nederland een beroepsverbod heeft is het blijkbaar wel mogelijk het beroep weer uit te oefenen in Duitsland.

Nader onderzoek wijst uit dat mevrouw Schneiderat waarschijnlijk helemaal geen tandarts is, maar slechts tandartsassistente. Ze studeerde 13 maanden ‘Tandmedizin’ en mocht zich toen ‘Zahnartzthelferin’ noemen. Een tandartsassistente die Wieringers de tanden trok, gaten boorde in kiezen en tanden en vullingen aanbracht. Je houdt het niet voor mogelijk. Zij heeft flink wat gebitten van Wieringers onderhanden genomen en daarbij ook gebitten vernield. Nu zijn het gebitten van haar landgenoten waar zij zich op kan uitleven…

Kees Zwaan

Via Mediapartner: Noordkop Centraal

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs