2°C | Amsterdam

Column Nadine Swagerman – vijfjarenplan

Afhankelijk van wanneer je dit leest ben ik bijna jarig, jarig, of net jarig geweest. En mijn verjaardag is altijd wel een dingetje voor mij.Als klein kind keek ik er maandenlang naar uit, want wat is er nou leuker dan een feestje om te vieren dat jij leeft? En nu ik ouder ben, is dat eigenlijk nog steeds hetzelfde.
Vijf jaar geleden – rond mijn verjaardag – maakte ik een Word-document aan. Ik noemde het “mijn vijfjarenplan”. Ik schreef op wat ik binnen vijf jaar bereikt zou willen hebben. En toen ik vandaag, na vijf jaar, het document opende en las wat mijn ik van vijf jaar geleden vandaag de dag graag had willen bereiken, ontstond er een brok in mijn keel.
In de lijst stonden tien dingen, die verschilden van “een reisje naar Parijs” tot “samenwonen”. Ik had mezelf toegestaan om tien dingen te kiezen. Niet meer, niet minder. Tien dingen die ik binnen vijf jaar zou willen behalen of doen. Ik ging er vanuit dat ik er maximaal vijf zou waarmaken. Toen ik vandaag het lijstje doornam, kwam ik tot de conclusie dat ik zeven van de tien dingen heb behaald. Zeven. En dat had ik niet verwacht.
Ik ben gaan samenwonen, ben naar Parijs geweest, heb een volledig manuscript geschreven en ben gestopt met roken. Daarnaast heb ik een baan gevonden, angsten overwonnen en ben ik erachter gekomen wat ik wil. Zeven dingen. Zeven dingen die voor een ander misschien niet belangrijk lijken, maar die voor mij op het punt dat ik mijn vijfjarenplan schreef, wel heel belangrijk waren.
Er zijn drie dingen niet gelukt. Eén van die dingen is een auteurscontract binnenslepen. En stiekem baal ik er een beetje van juist dát niet is gelukt. Wel schrijf ik al een jaar lang blogs voor mijn eigen website. That’s got to count for something. Ook wilde ik graag een wereldreis maken, en trainen om minstens tien kilometer hard te lopen. Ha, serieus, ik kan me niet eens meer herinneren dat er een punt in mijn leven was waarop tien kilometer hardlopen een levensdoel was. Ik herken mezelf niet.
Afijn, zeven van de tien dingen op mijn lijstje zijn gelukt. Vandaag schreef ik een nieuw vijfjarenplan. Dit keer staan er slechts vijf dingen op. Dat is een vooruitgang. Vijf jaar om vijf dingen te bereiken. Ik ben optimistisch, dit moet toch lukken.
Nadine Swagerman blogt onder eigen titel op ‘Wat Zij Wil’

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.