Den Ouden Doosch – de kerk van Zijdewind


ZIJDEWIND – Vandaag in ‘den ouden doosch’  en tekening van de hervormde kerk in Zijdewind. De tekening is omstreeks 126 gemaakt door Jacobus Stellingwerff.

De geschiedenis van Zijdewind

Zijdewind (West-Fries: Sidewind en (’t) Zoidewind) is een dorp in de West-Friese gemeente Hollands Kroon, in de provincie Noord-Holland, en heeft ongeveer 350 inwoners. Tot 1970 vormde Zijdewind met de dorpen ’t Velden Oude Niedorp de gemeente Oude Niedorp.
De naam komt van Seitwende dat een zijde wenden zou betekenen. Het dorp lag aan de oever van een meer (dat inmiddels is ingepolderd). Zijdewind kende vroeger een gereformeerde kerk uit 1652, maar deze is in 1970gesloopt. Op deze locatie bevindt zich thans een rotonde. De kerk werd spottend koeienkerk genoemd omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als koeienstal. Een bakker heeft Zijdewind niet meer; wel hangt op de voormalige bakkerij nog steeds een bord met de tekst Eet meer brood.
Ter hoogte van Zijdewind, in het buitengebied van Waarland, staat de Slootgaardmolen. Deze molen werd rond 1590 gebouwd om als eerste het meertje Slootgaard droog te malen en daarna de ontstaande Slootgaardpolder droog te houden.(Wikipedia)