2°C | Amsterdam

zonnig met soms wat bewolking

‘Dit jaar geen Schaapscheerderskou’

HOLLANDS KROON – Tussen 5 en 20 juni komt vaak een periode van relatief koud weer voor. Deze periode wordt de Schaapscheerderskou genoemd. Door relatief lage temperaturen en veel bewolking is het de tijd van het jaar om de schapen te scheren. Dit jaar is van Schaapscheerderskou geen sprake. Bij veel zon en weinig wind stijgt de temperatuur naar 20 tot 27 graden.

Het ziet er naar uit dat er dit jaar geen periode van Schaapscheerderskou komt. De stroming komt weliswaar regelmatig uit het noorden tot noordwesten, maar is zo zwak dat er geen koude lucht wordt aangevoerd. Bovendien is (hardnekkige) bewolking meestal niet aanwezig. Het ziet er dus met veel zonneschijn goed uit de komende tijd voor zomerliefhebbers.

De temperatuur stijgt vooral landinwaarts naar 23 tot 26 graden. Later in de week kan het in het zuiden en zuidoosten 27 graden worden. In de noordelijke en westelijke kustgebieden is het door wind van zee iets minder warm met maxima van 20 tot 22 graden en daar doet de vrij koude Noordzee zich iets meer gelden. De temperatuur van het zeewater is op dit moment een graad of 13. Op de stranden vlak langs het water ligt de temperatuur dan ook vaak onder 20 graden.

Schaapscheerderskou terugkerend fenomeen

Na de eerste zomerse dagen in juni draait de wind vaak naar het noorden en wordt relatief frisse lucht, over de nog koude Noordzee, aangevoerd. Boven de Noordzee ontstaan dan vaak wolkenvelden die vervolgens over het land trekken. Zeker in de kustgebieden is het daardoor dan vaak bewolkt.

In het binnenland weet de zon vaak door de bewolking heen te breken, maar volop zonnig is het dan niet. Deze kenmerkende periode in juni wordt ook wel de Schaapscheerderskou genoemd. In deze tijd van het jaar worden de schapen geschoren en de kale huid van de geschoren schapen wordt dan niet direct blootgesteld aan de felle junizon.

In het klimaatgemiddelde is de Schaapscheerderskou goed te herkennen. De gemiddelde maximumtemperatuur over de periode 1991-2020 is in de periode 11 tot en met 20 juni een paar tienden lager dan in de eerste tien dagen van juni. In De Bilt is het gemiddelde in de eerste tien dagen 20,8 graden en in de periode 11-20 juni 20,4 graden. Vervolgens stijgt deze snel naar 21,6 graden in de laatste tien dagen van juni.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.