Duurzaamheid in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – In de ranglijst voor duurzaamheid van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten staat de gemeente Hollands Kroon niet bepaald vooraan. In de ranglijst waar de 393 Nederlandse gemeenten gesorteerd zijn op duurzaamheid staat Hollands Kroon op de 353e plaats. Dat is erg laag. Maar waarom is duurzaamheid eigenlijk zo belangrijk en zijn er echt geen duurzame ontwikkelingen in de gemeente?

Klimaatverandering

De afgelopen zomer was het extreem warm en droog in Nederland. Zo droog bijvoorbeeld dat boeren daardoor in de problemen raakten. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft zelfs maatregelen genomen om boeren die kampen met problemen door de droogte te helpen. Na deze warme en droge zomer is de dreiging van klimaatverandering dus actueler dan ooit. Dat is ook de reden dat er steeds meer aandacht is voor duurzame ontwikkeling. Met duurzame ontwikkeling wordt ontwikkeling bedoeld waarmee wij in onze behoeften voorzien op zo’n manier dat we de kansen van de generaties na ons niet bederven. Om de aarde voor de volgende generaties leefbaar te houden is het belangrijk de opwarming van de aarde zoveel mogelijk tegen te gaan.

Duurzame energie

De opwarming van de aarde kunnen we alleen beperken door zo snel mogelijk van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas, af te stappen. Deze fossiele brandstoffen stoten bij verbranding CO2 uit, wat de opwarming van de aarde juist versnelt. Duurzame energiebronnen stoten geen CO2 uit en raken nooit op. Voorbeelden van duurzame bronnen van energie zijn zonne-energie, windenergie en energie uit aardwarmte. Hollands Kroon mag dan wel laag staan in de algemene duurzaamheidsranking, maar op het gebied van de opwekking van duurzame elektriciteit staat de gemeente een stuk hoger. Per duizend inwoners blijken er meer zonnepanelen te zijn dan in de gemiddelde gemeente. Daarnaast wordt er bijzonder veel windenergie opgewekt.

Zelf energie opwekken

Het is natuurlijk lastig om in je tuin of op je balkon een windmolen neer te zetten. Toch kan iedereen wel iets bijdragen aan de energievoorziening. Wie in een laagbouwwoning woont kan zonnepanelen op het dak leggen. Wie in een appartement woont of geen geschikt dak heeft, kan bijvoorbeeld deelnemen aan een collectief energieproject. Via een energieleverancier of energiecollectief kan je dan als het ware een klein deel van een zonnepark of windmolen kopen.

Overstappen op groene energie

Overstappen naar energieleveranciers die groene stroom leveren is een van de eenvoudigste manieren om zelf bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Groene stroom is gegarandeerd opgewekt met duurzame energiebronnen. Sommige energieleveranciers leveren naast groene stroom ook zogenaamd groen gas. Meestal betekent dit dat de CO2 die bij het verbranden van het gas geproduceerd wordt, gecompenseerd wordt door bijvoorbeeld de aanplant van bos. Soms wordt er ook biogas gemaakt van organisch restmateriaal. Veel mensen denken dat groene energie duurder is dan zogenaamde grijze energie, maar dat is zeker niet het geval.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs