Ecomare (Texel en SOS Dolfijn gaan samenwerken maar er is veel hulp nodig

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Regionieuws – Ze hebben al ‘ja’ gezegd tegen samenwerking, het zeehondencentrum Ecomare op Texel en SOS Dolfijn in Harderwijk, maar het moeilijkste moet nog komen: Hoe? SOS Dolfijn wil naar Texel verhuizen om bij Ecomare in te trekken. Met de onderzoeksinstituten Nioz en Imares erbij ontstaat op Texel een uniek kenniscentrum voor zeedieren in Nederland. Er is veel hulp en vooral veel geld nodig.
De intentie van SOS Dolfijn om samen te gaan met Ecomare kwam vlak na de stranding van vijf potvissen op Texel, half januari dit jaar. “We merkten toen meteen dat we goed bij elkaar passen,” vertelt Pauline Folkerts, directeur van Ecomare. “We doen hetzelfde en streven hetzelfde na: opvang en hulp aan zeedieren om ze uiteindelijk ook weer uit te zetten in zee.”
Een reportage van Jurgen van den Bos
Bruinvissen
Ecomare vangt zeehonden en zeevogels op en sinds enkele jaren heeft het centrum voor de Noordzee ook bruinvissen. Of daar in de toekomst ook dolfijnen bij komen is voor Folkerts nog maar de vraag. “Daar moeten we goed over nadenken. Sommige walvisachtigen als dolfijnen kunnen heel hoog springen en in onze huidige situatie zouden ze zo buiten de bassins terecht komen. Tot nu toe is het zo dat er vooral bruinvissen stranden en die kunnen we goed opvangen.”
Dromen
Het plan moet ruim anderhalf miljoen euro kosten. Folkerts: “Of het allemaal lukt met de verhuizing van SOS Dolfijn naar Texel hangt af van fondsen, sponsoren en donateurs die plannen financieel op weg moeten helpen. Eerst de toezeggingen. Nu is het vooral nog dromen.”

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category