Overtollig eelt onder je voeten kan knap lastig zijn. Eelt kan trouwens niet alleen onder je voeten zitten, maar ook op bijvoorbeeld je handen. Door de vorming van eelt kunnen er verdikkingen of pijnlijke plekken ontstaan die uiteindelijk likdoorns kunnen worden. Het eelt ontstaat op plekken waar de druk groter is dan op andere plekken. Als je bijvoorbeeld te kleine schoenen draagt, dan is dat kans groot dat er eelt vormt op de plekken waar de schoenen knellen. In principe is eelt geen slecht teken en zorgt het juist voor extra bescherming van de huid. Pas als er veel eelt ontstaat, dan moet je daar wat aan doen. Dit kan door eelt te verwijderen met een voetvijl. Let op een eeltvijl is iets anders dan een nagelvijl die ze in nagelsalons gebruiken!
Voetvijl
Met een voetvijl kun je eenvoudig zelf het overtollige eelt van de voeten verwijderen. Zoals de naam al doet vermoeden vijl je het eelt van de huid af. Dit is niet gevaarlijk en ook niet slecht voor de huid. Eelt bestaat namelijk uit dode huidcellen die verder geen functie hebben. Een voetvijl is een stuk gereedschap dat vaak voorzien is van twee kanten. Dit zijn een ruwe kant en een fijne kant. Met de ruwe kant kun je dikke plekken en zelfs likdoorns verwijderen. De fijne kant is bedoeld om de huid gladder te maken of om minder dikke stukken eelt weg te halen.
Voorbereiding
Voordat je begint met het vijlen van het eelt, is het nodig om je voor te bereiden. Het is belangrijk dat je de voeten en de plekken die je behandeld zo goed mogelijk verzorgd. Om te beginnen kun je het best de voeten weken in warm water. Voeg daar wat soda aan toe zodat het eelt al wat kan weken. Na een minuut of vijf kun je de voeten al uit het water halen en beginnen. Droog de voeten goed af en voel met je handen waar de plekken zitten die je wilt behandelen.
Vijlen
Als je klaar bent met het wassen en weken van de huid, dan kun je beginnen met vijlen. Zoals gezegd moeten de voeten goed droog zijn om te voorkomen dat het gaat schuren. Voor het gemak kun je het best gaan zitten op een stoel en de ene voet op je andere knie leggen. Op die manier kun je gemakkelijk het eelt onder de voet behandelen. Vijl eerst de ruwere delen en eventuele likdoorns met de ruwe kant van de vijl. Voor minder dikke stukken en voor het gladmaken van de huid kun je de fijne kant van de vijl gebruiken. Dit doe je met beide voeten.
Nabehandeling
Als je klaar bent met het vijlen van het eelt met de voetvijl, dan is het belangrijk dat je de voeten goed behandeld. Was de voeten eerst goed om de laatste losse deeltjes te kunnen verwijderen. Als de voeten goed afgedroogd zijn, dan kun je de behandelde plekken insmeren met een vocht inbrengende crème of met lotion. Masseer de voeten vervolgens goed door met je handen de volledige voet te kneden. Zorg ervoor dat je de hele voet goed behandeld voordat je weer sokken en schoenen aantrekt.