Een muzikaal wonder in coronatijd, renovatie van een 145 jaar oude kerkorgel

Van een hoop schroot naar een uniek muziekinstrument

WIERINGERWERF – Het leek niet meer dan een hoop schroot. Toen, in januari, alles op het karretje lag kon je echt niet zien wat ooit het eindresultaat zou moeten worden. Er moest wel heel veel idealisme en passie aan te pas komen om te kunnen zien dat deze stapel metaal en hout ooit weer een trots Engels pijporgel zou kunnen worden

Het orgel, wat het inderdaad is, is in 1875 gebouwd in Southampton, Engeland. Daar heeft het dienst gedaan als romantisch Ivimey & Cooperorgel. Na ongeveer een eeuw was het daar in onbruik geraakt en is het orgel van Engeland naar Schellinkhout verhuisd. Enkele jaren geleden werd er daar helaas ook niet meer op gespeeld en er leek geen andere oplossing dan het orgel dan maar te slopen. Het speelde nog best maar ja, wat moet je ermee.

Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

Dat kwam Johan Paul de Groot, organist van de Samenstroomkerk in Wieringerwerf, ter ore. Dat zou toch wel heel jammer zijn; zo’n uniek instrument weggooien? Nee, dat mocht niet gebeuren. Hij zette alles op alles om het orgel naar Wieringerwerf te krijgen. Er werd een speciale Stichting opgericht: ‘Muziekvrienden van de Samenstroom’. Deze stichting heeft als doel het orgel te bouwen, onderhouden en te exploiteren. Daarnaast zal de Stichting ook andere muzikale evenementen in de Samenstroomkerk organiseren.

Onder de vleugels van die Stichting kon Johan Paul, samen met orgelbouwer Hans Martin van ‘Orgelbouw Alkmaar’, medeorganist Edwin Hinfelaar uit Alkmaar, een ploeg vrijwilligers onder leiding van Sjaak Bakker en met financiële steun van sponsor Menno Spriensma, de orgelbouw in de Samenstroom realiseren. Dat viel niet altijd mee want door de coronacrisis kon er niet steeds doorgewerkt worden. En houd maar een 1,5 meter afstand als je intensief samen moet werken. Het mag dus een echt wonder genoemd worden dat het orgel nu in alle glorie in zijn oorspronkelijke staat opgebouwd is op de galerij van de Samenstroom. De intonateur heeft het de authentieke klankkleur gegeven die hoort bij de Engelse Romantiek. De orgelbouwer heeft het orgel vorige week officieel overgedragen aan de Stichting Muziekvrienden Samenstroom. Het werk zit erop!

Dus nu is het mogelijk om een – i.v.m. de coronamaatregelen bescheiden  -openingsconcert te organiseren. Slechts 40 toehoorders kunnen toegang krijgen. Dat zal zijn op zondagmiddag 20 september om 15.00 uur.  Aanmelden om bij dit concert aanwezig te zijn kan via muvrisa@gmail.com. Meer informatie is te vinden op de website: www.muziekvriendensamenstroom.home.blog

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs