Een worteldoek aanschaffen: hierom is dat handig!

HOLLANDS KROON – Heb je een tuin? Dan wil je natuurlijk het liefst dat daar geen onkruid bij zit! Een worteldoek kan hiervoor een geschikte oplossing zijn. Door een worteldoek onder je vlonder te leggen, beschermt dit namelijk je houten terras, je moestuin, of border tegen onkruid. Een worteldoek gaat, zoals de naam ook al doet vermoeden, de wortels tegen. Een andere naam voor een worteldoek is dan ook wel een anti-worteldoek. Een worteldoek zorgt dus voor minder onkruid, maar ook zorgt het voor minder onkruid. Ook wordt door een worteldoek de grind met de ondergrond gescheiden. Op die manier kan grind niet met de ondergrond mengen. Verder voorkomt een worteldoek dat de grond wegspoelt. Er zitten dus veel voordelen aan een worteldoek! Benieuwd naar de precieze werking en het plaatsen van een worteldoek? Dat lees je in dit artikel.

Hoe werkt een worteldoek?

Een worteldoek wordt gemaakt van polypropyleen. Dit is plastic materiaal en is 2 millimeter dik en heeft een zwarte kleur. Door gebrek aan licht, zal er vrijwel niets in de grond gaan groeien of gaan doorgroeien. Je kunt door een worteldoek dus voorkomen dat er veel onkruid in je tuin gaat groeien. De worteldoek laat wel voedingsstoffen door, zoals water. Dat komt door de geweven opbouw van het materiaal.  Hierdoor kunnen de wortels van de planten die je zelf gepoot hebt, blijven groeien. Je hebt dus met een worteldoek geen last van water dat blijft liggen op het doek. Zelfs wanneer het hevig regent, zul je geen last hebben van wateroverlast. Een worteldoek is daarnaast sterk, maar ook flexibel. Verder krimpt het worteldoek nauwelijks. Ook heeft een worteldoek een zonwerend UV-filter. Hierdoor wordt het doek niet bros of hard. Een worteldoek is dus een duurzaam product en zul je langere tijd kunnen gebruiken.

De prijs van een worteldoek

Hoe duur een worteldoek is, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van het doek. Vanaf ongeveer 1.30 euro per vierkante meter kun je een worteldoek aanschaffen.

Plaatsen van een worteldoek

Een worteldoek is niet lastig om te plaatsen. Een voordeel van een worteldoek is dat het gemakkelijk op maat te snijden of te knippen is. Verder is het worteldoek voor meerdere doeleinden in de tuin te gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld onder een vlonder leggen, of onder grind.

Ondergrond bij een worteldoek

Wanneer je een worteldoek gaat plaatsen, is het allereerst van belang ervoor te zorgen dat de ondergrond egaal is en vlak. Hiermee zul je het beste resultaat krijgen. Door een egale ondergrond, zullen er minder gauw oneffenheden in het doek komen. Voordat je het worteldoek gaat plaatsen, is het dus noodzakelijk ervoor te zorgen dat de ondergrond geen grote kuilen of hobbels bevat. Daarna kun je het worteldoek over de oppervlakte heen gaan spannen. Span het worteldoek strak over de oppervlakte. Zorg er voor dat je het doek zo neerlegt, dat er geen vouwen of opstaande randen zijn. Het is echt van belang dat het doek strak ligt. In de meeste gevallen wordt een worteldoek geleverd in de vorm van een pakket. Ook kun je een worteldoek op een rol krijgen. In dat geval is het belangrijk dat je worteldoek uitrolt, en probeer dan zoveel mogelijk uit één stuk worteldoek te leggen. Probeer dus zo min mogelijk te snijden of te knippen. Het is het meest ideaal wanneer je geen overlap nodig hebt. Hoe meer overlap tussen de verschillende stukken, hoe meer kans je namelijk loopt dat onkruid toch een manier vindt om te gaan groeien.  Wanneer overlap niet te voorkomen is, zorg er dan voor dat de overlap ongeveer 5 centimeter is. Op die manier voorkom je dat onkruid zich alsnog tussen het worteldoek kan dringen.

Worteldoek instoppen

Hierna is het zaak om het worteldoek vast te zetten. Dat kun je op verschillende manieren doen. De eerste manier is om het worteldoek in te stoppen. Dat doe je door aan alle zijkanten van het worteldoek sleuven te maken van ongeveer 20 centimeter diep. De sleuven hoeven niet breed te zijn, een paar centimeter is voldoende. Daarna kun je met een schop het worteldoek in de sleuven duwen. De sleuven dien je daarna weer te vullen met grond. Druk het vervolgens stevig aan. Je kunt eventueel grondpennen gebruiken om het doek extra stevig vast te zetten. Dat is bijvoorbeeld van belang als je boomschors gebruikt. Grondpennen kun je in de randen en in de hoeken van het worteldoek, door het doek heen in de grond slaan. Als je siergrind legt, is het gewicht van de steentjes genoeg om het doek op zijn plek te houden.

Worteldoek door laten lopen

Naast het worteldoek in te stoppen, kun je ook op een andere manier om het worteldoek vastzetten. Dat doe je door het worteldoek door te laten lopen. Bij deze manier laat je het worteldoek doorlopen tegen de zijkant aan. Dit kun je het best doen door het worteldoek te vouwen. . Je vouwt dan de randen om en daarna kun je ze eventueel vast gaan zetten. Daardoor zorg je namelijk voor extra stevigheid. Dit kun je doen door aan de randen en in de hoeken van het doek grondpennen door het doek heen te slaan. Het wordt niet aanbevolen om het doek niet af te knippen. Als je bijvoorbeeld het doek net iets te kort afknipt, kan het zijn dat er aan de randen alsnog onkruid doorheen komt. Tevens kan het doek gaan rafelen wanneer je het afknipt, en ook dan kan er onkruid door het doek heen komen.

Hoeken

Het is belangrijk dat je het worteldoek tot in alle hoeken goed legt. Loop daarom alle zijkanten van het oppervlak goed na en controleer het gehele doek en zorg ervoor dat het doek het gehele oppervlak goed afsluit.

Planten in worteldoek

Het is gelukkig mogelijk om planten in een worteldoek te zetten. Met een stanleymesje kun je een kruisje snijden op de plaats waar je de plant wil hebben. Probeer het gaatje in het worteldoek zo klein mogelijk te houden. Als je een groot gat maakt, heeft onkruid namelijk weer meer kans om te groeien.

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs