WIERINGERWERF – “Eigenlijk is onze stichting ontstaan naar aanleiding van het feit dat een inwoner van onze gemeente overleed aan een hartstilstand en er niet direct hulp voorhanden was.”
De in Wieringerwerf woonachtige Emmy van Klompenburg weet het nog als de dag van gisteren. “Het was in 2007 dat dit gebeurde. Ik ben toen met dorpsgenoot Marianne Commandeur om tafel gaan zitten waarbij wij onszelf afvroegen of de aanschaf van Automatische Externe Defibrillators (AED’s) niet iets voor ons was. Deze draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand werden in onze gemeente node gemist. Dat was duidelijk.”
Levenslicht
Emmy en Marianne zochten daarop contact met Kees Meijer uit Middenmeer die destijds cursussen AED en BedrijfsHulpVerlening (BHV) gaf. “Hij opperde meteen dat we een stichting in het leven zouden moeten roepen. Zo gezegd, zo gedaan en dus zag de stichting AED Wieringen-Wieringermeer in datzelfde jaar het levenslicht.” De stichting wordt vertegenwoordigd door de bestuursleden Tim Hageman, Anet Hageman en Emmy van Klompenburg.
Sponsors
Voor het opzetten van een goed werkend AED netwerk is geld nodig en dus werd op zoek gegaan naar sponsors. Emmy: “We kregen meteen hulp van de Rotary Wieringermeer dat over een groot netwerk beschikt. Ook zorgde de club ervoor dat we werden uitgenodigd op de opening van Agriport, waarmee we voor onszelf qua netwerk een goede start konden maken. Er werden toen twee AED’s geschonken waarmee het balletje ging rollen.”
Kernen
Inmiddels beschikt de gemeente Hollands Kroon over zo’n 72 AED’s. Deze hangen in kasten in bijna alle kernen van Hollands Kroon en ook op een aantal buitenwegen. 44 van deze circa 72 stuks zijn door de stichting AED Wieringen-Wieringermeer gerealiseerd. Naast het bestuur beschikt de stichting volgens Emmy over een heel goed team waar te allen tijde een beroep op gedaan kan worden. Dit zijn onder anderen de vrijwilligers Wil Zwart, Simon Rietveld, Carla de Been, Anne-Marie van Helvoort en Edith v/d Bovenkamp (instructeur) opleidingen AED en BHV.
Donaties en loterijen
“De laatste jaren hebben we ons toegelegd op de opleiding van burgerhulpverleners. We geven cursussen en zorgen voor het cursusmateriaal, waaronder reanimatiepoppen. De benodigde gelden daarvoor kwamen uit donaties en uit loterijen, fairs en andere evenementen welke door ons werden georganiseerd. Tot op de dag van vandaag zijn we bezig om dit netwerk up-to-date te houden.”
Roet in het eten
Helaas gooit het coronavirus dit jaar roet in het eten. Emmy: “Daardoor konden bijvoorbeeld Koningsdag, onze inzamelactie tijdens de vrijmarkt, de rommelmarkt-tweedaagse en de Boerenversmarkt geen doorgang vinden. Ook de HerfstFair die we voor 17 oktober op de rol hadden staan in de Cultuurschuur in Wieringerwerf, gaat niet door. We hadden alles al in kannen en kruiken en de standhouders hadden er zin in, maar na de laatste persconferentie van afgelopen maandag kregen we dinsdag meteen al diverse annuleringen. En dat is heel begrijpelijk, willen we het coronavirus er voor eens en altijd onder krijgen. We gaan voor een nieuwe ronde en nieuwe kansen in 2021”, besluit de strijdbare en enthousiaste secretaris die volgens echtgenoot Herman altijd klaar staat voor de stichting. “Ze is heel erg gedreven en heeft altijd in de verzorging gewerkt. Dat blijft erin zitten, hè? Het helpen van anderen zit in gewoon haar aard.”
Via mediapartner: Rodi Media