Er zwemt een dolfijn door de Helderse grachten

REGIO – Een opmerkelijk gezicht vrijdagochtend in de Helderse grachten. Voorbijgangers spotten daar op de hoek van de Zuidstraat en Weststraat een heuse bruinvis.
Ook bij kennis- en opvangcentrum SOS Dolfijn werden ze vanmorgen verrast door het nieuws. “Dit is iets dat we niet vaak horen”, vertelt directeur Eligius Everaarts aan NH. “Het dier moet via de sluizen Den Helder binnen zijn komen zwemmen.”
Niet vangen
Een aantal collega’s van Everaarts is dan ook onderweg naar Den Helder in de hoop een glimp van het beest op te vangen. Als de bruinvis wordt gelokaliseerd, zullen ze het het dier overigens niet proberen te vangen.
“Dat is echt heel erg lastig. Dat is het in een bassin al, laat staan in open water. Wel proberen we de situatie in te schatten: hoe oud is ‘ie, hoe beweegt ‘ie, blijft ‘ie op dezelfde plek hangen of zwemt ‘ie zelfstandig verder.”
Als de bruinvis gezond is, kan het dier in principe op eigen houtje terug zwemmen. “Twee jaar geleden werden er nog twee bruinvissen gespot bij EYE in Amsterdam. Later werden ze nog een keer in IJmuiden gespot. Die zijn waarschijnlijk via het Noordzeekanaal weer terug naar zee gezwommen.”
Als het vandaag slechter blijkt te gaan met het zoogdier zal SOS Dolfijn proberen hem te vangen. Hij zal dan worden verzorgd zodat hij weer op krachten kan komen om uiteindelijk in open zee te worden uitgezet. “Hij zit op een plek waar hij niet zou horen te zijn. Als hij niet zijn weg vindt dan kan hij uiteindelijk verzwakken en zelfs overlijden”, zegt Jolanda Meerdijk.
De bruinvis trok vrijdag een hoop bekijks. Zo’n 30 tot 40 mensen stonden langs de kant in een poging een glimp van het beestje op te vangen of om een foto te maken. “Ik heb hem te pakken”, zegt een van hen die het voor de verandering niet over een bijzondere Pokémon heeft. 

Picture of Wendy
Wendy

Wendy is een gepassioneerde schrijver voor 10beste.com, waar ze haar expertise en interesse combineert om informatieve en boeiende inhoud te creëren. Met een talent voor het vergelijken van verschillende producten en het delen van nuttige inzichten, streeft Wendy ernaar om lezers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Haar bijdragen omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van technologie tot lifestyle, en ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen aan het leven van haar lezers. Volg Wendy's werk op 10beste.com voor nuttige tips, gedetailleerde vergelijkingen en deskundige adviezen.

Inhoud

Nieuwe blogs