2°C | Amsterdam

Er zwemt een dolfijn door de Helderse grachten

REGIO – Een opmerkelijk gezicht vrijdagochtend in de Helderse grachten. Voorbijgangers spotten daar op de hoek van de Zuidstraat en Weststraat een heuse bruinvis.
Ook bij kennis- en opvangcentrum SOS Dolfijn werden ze vanmorgen verrast door het nieuws. “Dit is iets dat we niet vaak horen”, vertelt directeur Eligius Everaarts aan NH. “Het dier moet via de sluizen Den Helder binnen zijn komen zwemmen.”
Niet vangen
Een aantal collega’s van Everaarts is dan ook onderweg naar Den Helder in de hoop een glimp van het beest op te vangen. Als de bruinvis wordt gelokaliseerd, zullen ze het het dier overigens niet proberen te vangen.
“Dat is echt heel erg lastig. Dat is het in een bassin al, laat staan in open water. Wel proberen we de situatie in te schatten: hoe oud is ‘ie, hoe beweegt ‘ie, blijft ‘ie op dezelfde plek hangen of zwemt ‘ie zelfstandig verder.”
Als de bruinvis gezond is, kan het dier in principe op eigen houtje terug zwemmen. “Twee jaar geleden werden er nog twee bruinvissen gespot bij EYE in Amsterdam. Later werden ze nog een keer in IJmuiden gespot. Die zijn waarschijnlijk via het Noordzeekanaal weer terug naar zee gezwommen.”
Als het vandaag slechter blijkt te gaan met het zoogdier zal SOS Dolfijn proberen hem te vangen. Hij zal dan worden verzorgd zodat hij weer op krachten kan komen om uiteindelijk in open zee te worden uitgezet. “Hij zit op een plek waar hij niet zou horen te zijn. Als hij niet zijn weg vindt dan kan hij uiteindelijk verzwakken en zelfs overlijden”, zegt Jolanda Meerdijk.
De bruinvis trok vrijdag een hoop bekijks. Zo’n 30 tot 40 mensen stonden langs de kant in een poging een glimp van het beestje op te vangen of om een foto te maken. “Ik heb hem te pakken”, zegt een van hen die het voor de verandering niet over een bijzondere Pokémon heeft. 

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.