HOLLANDS KROON – Mochten de plannen van het bestuur van Amsterdam doorgaan en ook de 50 aandeelhouders van HVC, 44 gemeenten en zes waterschappen, besluiten om te gaan fuseren dan loopt de schuld van HVC die nu 730 miljoen groot is op naar 1.2 miljard euro.
Bij een fusie treedt Amsterdam toe tot de club van aandeelhouders en moet dan 20% van de totale schuld voor haar rekening gaan nemen. Ondertussen heeft recyclebedrijf Beelen laten weten een reddingsplan te hebben en direct 67 miljoen euro in AEB wil pompen om het grootste deel van het acute tekort van 74 miljoen weg te werken zodat AEB weer afval kan gaan verwerken.
[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”Dossier: AEB ” background=”light blu” border=”” thumbright=”no” number=”4″ style=”grid” align=”none” withids=”” displayby=”tag” orderby=”title”]
Afgelopen maandag maakte wij al melding dat de gemeente Amsterdam het liefst wil dat HVC de bijna failliete boel van AEB gaat overnemen omdat zij willen dat AEB in publieke handen moet blijven ondanks dat een groot aantal deskundigen die als zeer ongewenst zien.
Minder afval verbranden
Een ander groot probleem is dat HVC juist in de toekomst steeds minder afval wil gaan verbranden maar meer groene energie uit afval wil gaan opwekken, terwijl AEB juist afval nodig heeft om Amsterdam van warmte te kunnen voorzien, dit is nodig omdat ook Amsterdam straks overstapt op gasloze woningen.
Politiek heeft het laatste woord
De gemeenteraden hebben het laatste woord mocht de gemeente Amsterdam en HVC besluiten om te gaan fuseren. Als deze het niet eens zijn met de fusie zal deze vrijwel zeker ook niet doorgaan en zal AEB failliet gaan met alle gevolgen van dien. Het afval dat zij normaliter verbranden zal dan elders moeten worden verbrand/opgeslagen waardoor de vuilstort bij Opperdoes weer in beeld gaat komen, of de gemeente Amsterdam moet toch besluiten AEB te verkopen aan Beelen die al heeft laten weten dat hun plan prima past bij de duurzame en groene ambities van het college van Amsterdam.
[signoff]