Geslaagde open dag KNRM Den Oever

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

DEN OEVER – Voor de Nationale Reddingbootdag bestond in Den Oever op 30 april redelijk grote belangstelling. Het was bijna de hele dag zonnig en dat trok veel mensen aan, vooral in de middaguren. Wel was het, na een ijskoude week voor de tijd van het jaar, nog steeds tamelijk fris, door de noordelijke bries, waardoor de belangstelling wat minder groot was dan in voorgaande jaren.
Desondanks waren de omstandigheden goed voor een vaartochtje over het IJsselmeer, waar het water, in de luwte van de Afsluitdijk, vrij rustig was. De bezoekers werden rondgeleid in het boothuis en getrakteerd op een kopje koffie of thee; voor de kinderen was er een bekertje limonade. Daarbij kwam een jodenkoek, geschonken door bakkerij Idema in Den Oever. Partners en dochters van bemanningsleden deden hier dankbaar werk. Ook werd voor de visite het traditionele visje gebakken, een schenking van de Wieringer visgroothandel Tijsen.
Spectaculair was de fly-by van de SAR-helikopter, waarmee de mannen van NHV, die voor de Kustwacht de ‘search and rescue’ uitvoeren, een korte demonstratie gaven van het laten zakken en weer ophijsen van hulpverleners. Dat gebeurde op enige afstand, achter het havendammetje, omdat het in de Binnenhaven, waar het boothuis ligt, te druk was met pleziervaarders die naar de schutsluis wilden. Toch was de demonstratie goed te volgen.
Van de 164 bezoekers, die werden geteld, stapten 130 aan boord van de Johanna Margareta om te ervaren wat de mogelijkheden van deze snelle reddingboot zijn. De bezoekers kwamen niet alleen uit de nabije omgeving, maar ook van elders uit Noord-Holland en uit Friesland en Groningen. Onder hen ook de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij, Cees van Duyvendijk, die jaarlijks drie of vier stations bezoekt op de open dag. Dat werd door de bemanning zeer gewaardeerd.
Ook in het winkeltje van Liesbeth Jorna werden goede zaken gedaan. De nieuwe KNRM-artikelen bleken zeer gewild. De open dag leverde de KNRM in Den Oever vijf nieuwe donateurs en drie ‘jonge redders’ op.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category