2°C | Amsterdam

Michaëlskerk

GroenLinks blij met aannemen motie monumentenbeleid


ANNA PAULOWNA – Monumenten zijn gebouwen met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. Iedere zichzelf respecterende gemeente heeft een eigen monumentenlijst waarop de bijzondere panden staan die van plaatselijk of regionaal belang zijn. Hollands Kroon is bijna de enige gemeente in Noord-Holland zonder eigen monumentenlijst. De andere gemeente is Ouder-Amstel, maar die is wel al iets verder op de goede weg. Toch staan er in Hollands Kroon wel veel gebouwen die in aanmerking komen voor plaatsing op een gemeentelijke monumentenlijst.
GroenLinks is heel blij en trots dat afgelopen donderdag na jaren strijd de motie monumentenbeleid eindelijk door de gemeenteraad van Hollands Kroon is aangenomen. Voordat Jan Eichhorn in 2014 raadslid werd voor GroenLinks was hij hier al mee bezig, eerst als lid van de monumentencommissie van Niedorp en later van Hollands Kroon. Eerder heeft hij samen met de werkgroep bouwgeschiedenis van de Historische Vereniging Schagen een belangrijke bijdrage gegeven aan de totstandkoming van de gemeentelijke monumentenlijst aldaar. En nu lijkt het ook met de bescherming van het cultureel erfgoed van Hollands Kroon!

Motie monumentenbeleid

De motie monumentenbeleid werd ingediend door GroenLinks samen met de drie partijen die de motie vorig jaar ook al ondertekenden: PvdA, ChristenUnie en Progressief Hollands Kroon. Nu kwamen D66, Senioren Hollands Kroon en Onafhankelijk Hollands Kroon daar nog bij en was er al voor de vergadering begon al een meerderheid (15 tegen 14 zetels)! Evengoed spannend, want er hoefde maar íemand ziek te worden en het feest zou niet doorgaan. Maar dat gebeurde gelukkig niet. Wethouder Westerkamp probeerde het aannemen van de motie te voorkomen door voor te stellen een restauratiefonds op te zetten, maar dit plan werd door Elbert Volkers (PvdA) deskundig afgeserveerd wegens onbeheersbare kosten. Terecht, en om te bepalen welke panden in aanmerking komen voor een bijdrage uit zo’n fonds, moet je toch eerst een lijst maken met gebouwen met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. Een soort monumentenlijst, dus…  Tijdens de stemming schaarden ook de andere fracties, op de VVD na, zich achter de motie. Het college was niet blij; de indieners wel.
Het college gaat in opdracht van de gemeenteraad een beleidsplan ten aanzien van monumenten in het algemeen en een gemeentelijke monumentenlijst in het bijzonder opstellen. Wij zijn benieuwd! Norman Vervat van het Cuypersgenootschap (en de Bond Heemschut), Ernst van der Kleij, beleidsadviseur voor het Erfgoed bij de provincie en natuurlijk ook onze eigen monumentencommissie staan te popelen om de gemeente hierbij te helpen. Wij hopen dat de gemeente goed gebruik zal maken van deze hulp.
Wij zijn superblij met dit resultaat. Toch vragen wij ons wel af waarom het zo lang moest duren. Waarom was de tegenstand tegen een gemeentelijke monumentenlijst bij het college en de meerderheid van de raad zo groot? Het leek wel of het verlenen van een monumentale status aan een pand werd gezien als een bedreiging. Gevreesd werd voor nog meer regeltjes, beperkingen voor de eigenaren en betutteling, terwijl het er juist om gaat om ons cultureel erfgoed samen met trotse eigenaren te beschermen en te voorkomen dat bijzondere kenmerken van panden door onwetendheid worden aangetast of verdwijnen. Het is doodzonde als bij een restauratie in een gevel uit het midden van de negentiende eeuw kozijnen worden geplaatst met een indeling uit de achttiende of de twintigste eeuw, of als er een verkeerde kleur verf wordt gekozen. Dit kan gemakkelijk worden voorkomen als de monumentencommissie meedenkt met de eigenaar van het monument. Met een goed advies kunnen zulke vergissingen worden voorkomen, zonder dat het de eigenaar meer hoeft te kosten. Mocht dat toch het geval zijn, dan zou je kunnen denken dat er een subsidie kan worden gevraagd voor het verschil in de kosten. Resultaat: iedereen blij en een mooiere gemeente,” zegt woordvoerster Marjorie Pigge tegen Hollands Kroon Actueel.
Niet alleen woonhuizen, maar ook andere bijzondere gebouwen, zoals het klooster en de kloosterkerk in Nieuwe Niedorp, transformatorhuisjes, boerderijen en begraafplaatsen kunnen op een monumentenlijst worden geplaatst. Het zal nog best moeilijk zijn om een keuze te maken uit de vele historische gebouwen die onze gemeente zo’n bijzonder karakter geven.

Related Articles

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.