HOLLANDS KROON – De laatste jaren is er een ware kaalslag onder de bomen in Hollands Kroon geweest. Vooral de Essentaksterfte en de Iepenziekte hebben huisgehouden onder deze bomen.
Tussen 2012 en nu zijn alleen al 5741 Iepen gekapt en daar komen dan nog de vele honderden Elsen bij, maar ook werden langs de Flevoweg in Middenmeer 216 bomen gekapt en moesten 162 populieren langs de Wieringerrandweg het ontgelden.
Behalve GroenLinks zijn er ook veel inwoners van Hollands Kroon die zich afvragen waar de nieuwe bomen blijven die waren beloofd, een veel gehoorde reactie is dat er nu een verarming van de leefomgeving is. Dit is o.a. het geval in de Prof. Lorentzstraat en Dr. Lovinkstraat in Middenmeer maar ook in de Mering en van Pomerenstraat in Hippolytushoef en langs de Oosterkruisweg in Den Oever.
GroenLinks heeft daarom 9 vragen gesteld aan het college:
- Hoeveel bomen heeft de gemeente sinds 2012 gekapt?
- Volgens de bomenlijst geldt de Wet natuurbescherming bij het kappen van bomen met een stamdiameter van >30 cm in het buitengebied? Wat is de procedure voor het naleven van deze wet?, Zijn er situaties waarin deze wet niet van toepassing is?
- Hoe vindt compensatie van de gekapte bomen plaats? Wordt er naar aantal bomen gekeken of zijn er ook andere criteria, zoals biodiversiteit, CO2 etc.?
- Hoeveel bomen heeft de gemeente sinds 2012 geplant?
- Welke soorten bomen zijn er door de gemeente geplant?
- Welke criteria hanteert de gemeente bij de keuze van nieuwe bomen?
- Waar heeft de gemeente tot op heden nieuwe bomen geplant binnen en buiten de bebouwde kom?
- Waar wil de gemeente in de toekomst bomen planten binnen en buiten de bebouwde kom?
- Wat kunnen inwoners doen om te bewerkstelligen dat gekapte bomen op gemeentelijke grond – binnen en buiten de bebouwde kom – worden herplant?
Het college heeft 2 weken om te reageren.
[signoff]