2°C | Amsterdam

Half mei gebeurt er een ‘ramp’, maar waar?

Hollands  Kroon – De ‘ramp’ kan op een van deze drie dagen vallen: op 18, 19 of 20 mei. Dan krijgt een gemeente in Noord-Holland Noord te maken met systeemtest Keten. Elk jaar test Veiligheidsregio Noord- Holland Noord één of meerdere gemeenten met een fictieve ramp. De naam Keten slaat op de keten van organisaties die bij rampenbestrijding betrokken is. Van te voren is niet bekend welke gemeente te maken krijgt met de onverwachte oefening.
Vorig jaar werd de gemeente Den Helder door Keten ‘getroffen’. Het scenario daar: onrust in en rond het asielzoekerscentrum plus brandstichting. Dit jaar is een van de andere zestien gemeenten in Noord-Holland Noord aan de beurt, met uiteraard een ander, nog geheim scenario,meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord

Crisisteams

Niet alleen medewerkers van de gemeente doen mee aan de oefening, ook crisisfunctionarissen van de veiligheidsregio plus de meldkamer worden getest. Omdat het bij Keten vooral draait om coördinatie en communicatie, wordt er niet geoefend met eenheden in het veld. Wel komen de crisisteams bijeen, waaronder: het Commando Plaats Incident (CoPI), het Regionaal Operationeel Team (ROT) en het Gemeentelijk Beleidsteam (GBT).

Journalisten

De teams krijgen te maken met een buitenwereld die gespeeld wordt door zogeheten responscellen, waarin mensen zitten die zich bijvoorbeeld voordoen als journalisten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een mediasimulator, waarmee de oefendeelnemers zogenaamde Twitter-en krantenberichten kregen voorgeschoteld.

Rapport

Met het resultaat kijken de deelnemers aan de oefening en de veiligheidsregio waar de rampenbestrijding beter kan. De veiligheidsregio maakt een rapport. Dat rapport gaat naar de Inspectie Veiligheid en Justitie (de vroegere Inspectie Openbare Orde en Veiligheid) en naar het algemeen bestuur van de veiligheidsregio.

Melding

De oefening start op een onverwacht moment, met een melding bij de meldkamer. Of dat ’s nachts of overdag gebeurt, is ook nog geheim. Pas op het moment van de alarmering is bekend welke gemeente aan de beurt is.

Related Articles

Veel mensen zijn inmiddels overstag en kiezen voor zonne-energie. Hoewel zonnepanelen steeds populairder worden, was dat niet altijd het geval. Tijd om de 5

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.