2°C | Amsterdam

Het is weer hoofdluizentijd

HOLLANDS KROON – Hoofdluis komt niet alleen voor bij leerlingen op de basisschool, ook jongere kinderen en middelbare scholieren hebben regelmatig last van de vervelende beestjes. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een groot onderzoek.
Van alle basisscholieren, gaf 28 procent aan dat ze hoofdluis hadden. Deze leeftijdscategorie scoort daarmee het hoogste. Van de middelbare scholieren was 19 procent besmet geraakt met de luizen en bij kinderen onder de vier jaar ging het om 17 procent. Volwassenen meldden met 11 procent het minst vaak hoofdluis,meldt NH.
Opvallend is dat driekwart van de hoofdluismeldingen van meisjes afkomt. “Mogelijk komt dat doordat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens”, aldus het RIVM.
Knuffels en selfies
Dat ook middelbare scholieren hoofdluis hebben, heeft mogelijk een opmerkelijke verklaring. “Ik denk dat het verklaarbaar is door het gedrag van de middelbare scholieren. Ik denk dat ook daar veel geknuffeld wordt”, vertelt hoofdluisdeskundige Desiree Beaujan van het RIVM tegen RTL Nieuws. “En bij het maken van selfies komen de haren van jongeren in contact met elkaar, waardoor hoofdluis kan worden overgedragen.”
Besmettelijk
Aan het onderzoek deden in totaal 2000 mensen mee. Gemiddeld meldde bijna twee op de tien deelnemers een luisbesmetting.
Hoofdluis is heel besmettelijk, maar kinderen worden er niet ziek van. De beestjes lopen van hoofd naar hoofd. Omdat kinderen op basisscholen vaak dicht op elkaar zitten, kan hoofdluis daar welig tieren. De meeste mensen bestrijden de beestjes door het haar uit te kammen in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel.
Weten waar op dit moment veel hoofdluis voorkomt? Kijk op de ‘Luizenradar’

Related Articles

Houdt u van chocolade? Dit recept is voor al jullie chocoladeliefhebbers die er zijn. Het is een heerlijke en makkelijke manier om chocoladeletters te
Weinig dingen in het leven zijn zo typisch Nederlands als het jaarlijkse Pinkpop Festival. Drie dagen lang verandert het stadje Landgraaf bij Maastricht elk

Verdien een beloning in de vorm van rente door middel van het staken van crypto!

Meer weten? Lees er meer over bij onze top 3 favo exchanges:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet.

Een beginner in de cryptowereld? Nederlands grootste crypto exchange Bitvavo helpt je graag in jouw proces!

Belangrijke mededeling: Tijdelijk 1000 euro GRATIS trading fees

HollandseKroonactueel.nl biedt jou niet alleen het laatste Crypto nieuws. Wij bieden jou ook 1000 euro gratis trading fees aan bij Nederlands grootste Crypto Exchange.